Under onsdagen röstade Representanthuset i Thailands parlament ännu en gång för att göra samkönade äktenskap lagliga. Med röstsiffrorna 399 för, 10 emot, 2 som avstod och tre som inte röstade. Samtidigt höjdes minimiåldern för att ingå äktenskap till 18 år.

Nu krävs ett beslut i Senaten som planerar ta upp frågan i början av april och klara av omröstningen innan maj. Om kungen sedan godkänner lagen kan den träda i kraft efter 120 dagar.

– Vi har gjort detta för alla thailändare så att ojämlikheten minskar i samhället och vi börjar bygga jämställdhet, säger parlamentarikern och talespersonen för partiet Pheu Thai, Danuphorn Punnakanta, enligt Bangkok Post.

Den politiska processen för att legalisera samkönade äktenskap har pågått i tio år. I december röstade parlamentet för samkönade äktenskap, men då till flera olika förslag som nu jämkats samman till en. I lagen ändras begreppen man och kvinna till att bli könsneutralt och därmed likställd mellan samkönade och olikakönade pars äktenskap. I den nya lagen införs en 18-årsgräns för att ingå äktenskap.

Efter att Senaten godkänt skall även kungen skriva under lagen och därefter tar det ca 120 dagar innan den träder i kraft.

Om allt går enligt plan kommer Thailand därmed bli det tredje landet i Asien som erkänner samkönade äktenskap. Tidigare finns möjligheten att gifta sig i Taiwan och Nepal.

I år firas Pride i Bangkok den 1 juni på temat ”Fira kärleken”. Något som om allt går som det skall med parlamentet och kungen lär bli ett extra stort firande.