Högsta domstolen på ön Dominica i Karibien beslutade tidigare idag att avkriminalisera samkönade sexuella kontakter.

Domstolen prövade de lagar som önationen fick med sig vid självständigheten från Storbritannien 1978.

För fem år sedan valde en homosexuell man att anmäla sitt lands lagstiftning för att låta högsta domstolen pröva lagstiftningen mot landets grundlagar.

2022 avkriminaliserades samkönade sexuella kontakter av högsta domstolarna på Antigua och Barbuda, Barbados och St Kitts och Nevis. Tidigare hade både Belize och Trinidad och Tobago avkriminaliserat. På två öar i regionen, Jamaica och St Vincent och Grenadinerna, har de högsta domstolarna valt att inte se kriminalisering av samkönade relationer som ett brott mot grundlagarna. Dessa domslut är nu uppe för omprövning.

– Det är nu bara fem länder på den amerikanska kontinenten där lagarna sedan kolonialtiden lever kvar så att kriminalisering av hbtq-personer fortfarande dröjer sig kvar i lagböckerna, konstaterar Téa Braun från the Human Dignity Trust.   Dagens beslut sänder ett tydligt budskap till dessa fem om att de måste skynda på processen att avskaffa dessa stigmatiserande lagar.

Dominica har engelska som officiellt språk. På ca 73 000 människor varav de flesta har afrikanskt ursprung och de flesta är kristna. Ön är inte lika exploaterad av turism som flera va de övriga karibiska önationerna på grund av att naturen är kargare. Men ekoturismen har ökat och dykning är populärt.

Förutom Jamaica och St Vincent och Grenadinerna är homosexualitet kriminaliserat på den amerikanska kontinenten även i Guyana, Grenada och Saint Lucia