En domstol i den schweiziska staden Bellinzona friade i måndags redaktören Manfred Hauke vid den katolska tidskriften ”Theologisches” för en omdebatterad artikel.

I utgåvan som publicerades i januari 2021 skrev den polska teologiprofessorn Dariusz Oko en text som kritiserade homosexuella präster, berättar tidningen Queer.de. Rubriken löd ”Om behovet av att begränsa de homosexuella klickarna i Katolska kyrkan”.  I texten talar han om dessa som ”grupper av parasiter”, de kallas ”pest” och ”homomaffia” och i en formulering skriver Oko att ”de är som en cancer som till och med är redo att döda sin värd”. Han påstår även att 20% av alla homosexuella män har pederstiska och pedofila böjelser, något som skall vara en typisk avvikelse hos just den gruppen av präster.

Artikeln prövades först i tyska Köln efter att den homosexuelle prästen Wolfgang Rothe, mot författaren och chefredaktören Johannes Stöhr där böter utdömdes i maj 2022 för att texterna ansågs bryta mot Tysklands lagar om hets mot folkgrupp och uppvigling.

Domstolen i Köln ville däremot inte pröva redaktören och professorn Manfred Haukes ansvar. Det kom istället upp i den schweiziska domstolen då Hauke är knuten till den teologiska fakulteten vid universitetet i Lugano. Medan åklagaren velat se böter för brott ot landets diskrimineringslagar och hatbrottslagar, friade domaren Petra Vanoni  Hauke och utdömde istället ett skadestånd på 20 000 Euro till redaktören.

Domaren menade att artikeln var vetenskaplig och inte talade om homosexuella i allmänhet utan endast gruppens inflytande i den Katolska kyrkan. Att peka ut homosexuella som pederaster och pedofiler menade domaren var ett ”gränsfall” men valde ändå att fria.

Queer.de skriver att Universitetet i Lugano inte är klara med sin utredning om Haukes hantering av den omstridda artikeln strider mot de etiska reglerna.