Angreppen på yttrandefriheten för och kring hbt-frågor har blivit en central fråga för politiska och religiösa krafter som motsätter sig inkludering av homo-bisexuella och transpersoner.

Senast, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, är det Indonesiens regering som i ett lagförslag vill förbjuda sändningar med innehåll som visar våld, mysticism, hbt eller ”negativa beteenden eller livsstilar som potentiellt kan skada allmänheten”. Det gäller såväl linjära sändningar som streamingplattformar.

Samkönade sexuella kontakter och relationer är inte kriminaliserade i Indonesien, undantaget provinsen Ache som styrs enligt de muslimska Sharia-lagarna.

Regeringens förslag har mött hård kritik av civilsamhälles-organisationer och landets press-organisationer. Även ett ännu ej presenterat förslag som innebär att undersökande journalistik omskärs med nya regler oroar.

Budi Arie Setiadi, ministern med ansvar för kommunikation och information, hävdar för Reuters att lagen inte skall innebära att media tystas.

I april var Apples öppet homosexuelle VD Tim Cook i Indonesien för att diskutera möjligheterna av att placera mobiltillverkning i landet.