Det har varit turbulent Pedersöre som ligger i svenska Österbotten i Finland, sedan kommunen valt att hissa regnbågsflaggor i samband med att Pridemånaden juni började.

Men det tog en knapp timme innan flaggorna, som hissats måndag morgon vid Sursikskolan, hade stulits. Kommunen agerade snabbt och kunde med hjälp av Jakobstads kommun, där Pride firas i juli, låna in en flagga som hissades.

Pedersöre med drygt 11 000 invånare ligger i det finländska ”bibelbältet” och när det blev känt att kommunen tänkte uppmärksamma Pridemånaden valde 300 av 560 elever på högstadieskolan Sursik att skriva under en protestlista. Huvudstadsbladet har publicerat bild på namninsamlingen där det står: ”Vi vill att Prideflaggan INTE hissas på Sursikbacken. Vi vill att Sursikskolan ska vara neutral. Varför tänker ni mera på dem som hör till regnbågsfärger än dom som vill vara sitt biologiska jag och heterosexuella”.

Huvudstadsbladet berättar att när namninsamlingen lämnades över till kommunen så höll utbildningsdirektör Rolf Sundqvisten lång diskussion om prideflaggans betydelse med flickorna”. Han säger att han nu insett att Prideflaggan väcker ”starka känslor”.
– Men jag kan fortfarande inte förstå varför? Prideflaggan är ju inte emot någon, tvärtom, den inkluderar alla, säger han till Huvudstadsbladet.

Svenska YLE citerar Pedersörebor som konstaterar att den kristna tron är ”stark” och andar invånare konstaterar att ”positionerna är väldigt låsta” mellan konservativa och liberala värderingar.

Till YLE konstaterar kommundirektör Stefan Svenfors att beslutet att hissas regnbågsflaggan är ett demokratiskt beslut och att stölden av regnbågsflaggorna kommer att polisanmälas och bevis säkras. På kommunens facebooksida skrivs ”Pedersöre flaggar för alla personer lika värde, för respekt och tolerans,” och ”stölden av Prideflaggorna kommer att polisanmälas och videomaterial överlämnas till polisen.

När så den flaggan hissades igen blev det en spontan ”glasspicknick” där ett 40-tal personer deltog, berättas i Österbottens tidning, som var först att rapportera i flaggstölden. Tidningen rapporterar att de stulna flaggorna returnerats under tisdagen men i ”obrukbart skick”. En vuxen person är misstänkt för stölden uppger polisen.

I samband med IDAHOBIT-dagen den 17 maj hissade gymnasieskolan i Petalax, som ligger i Malax kommun, utan att det blev några protester. En kommun där kristdemokraterna har ett mandat i kommunfullmäktige mot 11 i Pedersöre. Så vare sig det verkligen finns ett ”bibelbälte” i svenskspråkiga Österbotten eller ej så är det stor skillnad på stödet för det kristdemokratiska partiet. I bägge kommunerna är det annars Svenska Folkpartiet som är tydligt störst och Socialdemokraterna som är andra parti.

 

Här firas Pride i Finland under 2024, datumen uppdateras löpande