Efter att Donald Trump undertecknat en rad presidentordrar som riktar sig mot transpersoners hälsa och inkludering i samhället har nu Argentinas president följt efter.
Argentina blev det första land i världen att 2012 införa en könstillhörighets-lagstiftning som utgick från självbestämmande. Denna möjlighet för transpersoner att själva bestämma sin könstillhörighet har kritiserats hårt av den sittande presidenten Javier Milei.
I ett nytt dekret från presidenten, dvs ett beslut som inte har gått via parlamentet, förbjuds all form av könsbekräftande vård för personer under 18 år.
Att beslutet kom bara dagarna efter att en stor demonstration hölls i Buenos Aires, men hbtqi-organisationen ILGAs Latinamerikanska del betraktar som ett uttryck för hur Milei har en ”systematisk strategi för att attackera uppnådda rättigheter i syfte att avveckla decennier av kamp för jämställdhet och erkännande av mångfald”.
ILGA Latinamerika uppmanar tillsammans med ILGA World till internationella protester mot den argentinska presidenten och uppmanar landets juridiska system att pröva dekreten som upphäver könstillhörighetslagen.
”Den begränsning som införts för transungdomar att få tillgång till nödvändig medicinsk behandling ignorerar vetenskapliga bevis och rekommendationer från internationella organisationer såsom Världshälsoorganisationen (WHO) och Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR). Denna åtgärd bortser inte bara från ungdomars gradvisa självbestämmande, utan utsätter även transungdomar för en högre grad av sårbarhet, psykosocialt lidande och risken för olagliga och oreglerade medicinska ingrepp.”
I Sverige antogs förra året en ny könstillhörighetslag där en åldersgräns sattes till 16 år för att byta juridiskt kön. Lagen träder i kraft den 1 juli i år. Fortsatt krävs, en förenklad, ansökan och diagnos för att byta juridiskt kön och därmed har Sverige inte infört principen om självbestämmande. För könsbekräftande vård är grundregeln en 18-årsgräns och att en diagnos fastställts. Hormonbehandlingar kan undantagsvis ges även till diagnostiserade transpersoner under 18 år.