Den nya påven Leo XIV som hyllades på Peterplatsen under torsdagskvällen efter att ha valts, för många, förvånande snabbt.

Han beskrivs som en mittenkandidat som antas fortsätta delar av avlidne Franciskus syn på kyrkans utveckling. Han skall också ha markerat mot den nya Trump-administrationen.

I frågor kring samkönad kärlek och familjebildning citerar flera medier uttalanden han gjorde 2012. Uttalanden som New York Tomes var först att uppmärksamma. I en kritik av underhållningsmedias ”sympatier för idéer och beteenden som står i strid med evangeliet”, inkluderat ”homosexuell livsstil” och ”alternativa familjer bestående av samkönade partners och deras adopterade barn.”

Detta uttalande har fått den svenska lutheranska prästen Lars Gårdfedt att reagera kraftfullt på Facebook: ”En kämpe EMOT oss homosexuella och EMOT våra barn. Få påvekandidater har uttryckt sig så tydligt MOT oss homosexuella och i synnerhet mot våra barn”, men säger samtidigt att han hoppas att Leo XIV kommer att ändra sig.

Detta säger även Marianne Duddy-Burke från DignityUSA, en organisation för hbtq-katoliker. Till Washington Blade säger hon att hon hoppas att Leo XIV har utvecklats i sina åsikter. Hon menar att hans engagemang för synodalitet (gemensamt beslutsfattande) är ett hoppfullt tecken.

Leo XIV heter Robert Prevost och kommer från Chicago och blir därmed den första påven från Nordamerika. Han föddes 1955 och var biskop i Chiclayo, Peru mellan 2015 och 2023. Han utnämndes till kardinal av påve Franciskus 2023.

Även Francis DeBernardo, från katolska organisationen New Ways Ministry uttrycker oro men även hopp gällande hans uttalanden 2012.

”Vi ber att de 13 år som har gått – varav 12 under påve Franciskus – har gett utrymme för att hans hjärta och sinne har utvecklats i en mer progressiv riktning i frågor som rör HBTQ+-personer, och vi intar en avvaktande hållning för att se om så är fallet.”

Och de fortsätter i ett uttalande efter valet: ”Vi ber att när vår kyrka nu går in i en ny tid efter ett historiskt påvedöme, kommer påve Leo XIV att fortsätta det välkomnande och den kontakt med HBTQ+-personer som påve Franciskus påbörjade. Den helande process som inleddes med orden ‘Vem är jag att döma?’ behöver fortsätta och utvecklas till: ‘Vem är jag, om inte en vän till HBTQ+-personer?’

New Ways Ministry har vid flera tillfällen träffat Franciskus och skriver nu att de ”hoppas att han kommer att fördjupa sin förståelse genom att möta och lyssna till HBTQ+-katoliker och deras allierade.