I samband med Pridemånaden juni har undersökningsföretaget Ipsos släppt en Priderapport baserat på 19 028 från vuxna personer. I Sverige var det 500 personer som tillfrågats och urvalet här menar Ipsos är gjort så att det representerar hela befolkningen, medan det i några länder, bland dem Thailand som toppar i jämförelser länderna emellan, har urvalet bestått av mer utbildade i storstäder.
För alla de 19 000 svarande i 26 länder finns en tydlig trend där attityderna har blivit mer negativa till hbt-rättigheter. Bland annat märks en nedåtgående trend i synen på företag som visar stöd för hbtqi+rättigheter. I Sverige har det i undersökningen också skett en viss förändring jämfört med studierna 2021 och 2024. Idag stöttar 55% av svenskarna den typen av ställningstaganden, mot 57% i tidigare undersökningar. Sverige placerar sig därmed högt jämfört med andra länder där snittet är 49% och ett tapp på hela 8% sedan 2021 och 3% sedan 2024.
I det exemplet liksom i de flesta frågor är det tydligt att det finns ett stort gap mellan attityder hos män och kvinnor i främst de yngre generationerna. Bland Generation Z är 58% av kvinnorna positiva till företags engagemang i hbtqi+frågor jämfört med endast 34% av de unga männen. Ju yngre desto större skillnad i inställningen mellan män och kvinnor.
Studien bekräftar att Sverige ligger på en fortsatt hög position när det handlar om synen på homo-bisexuellas rättigheter. 61% stöttar till exempel, i alla fall i teorin, att homo-bisexuella visar ömhet i det offentliga. Bara Spanien klår oss med 61% medan snitt för alla länderna bara är 37%. Även att homo-bisexuella är öppna inom idrotten har starkt stöd i Sverige, 63%, Spanien 66% och Thailand 66%. Men även här är det en minskning jämfört med tidigare undersökningar.
55% av svenskarna har en släkting, vän eller arbetskamrat som är homosexuell, 36% som är bisexuell, 17% som är transperson och 16% som är ickebinär. Här har antalet som känner någon hbt-person i sin närhet med något undantag ökat vilket tyder på att samhällsklimatet har förbättrats. Internationellt kan man dock i denna del av undersökningen som speglar klimatet för hbtq-personer se att den finsn en nedgång över tid med någon eller några procent.
Thailand, Spanien och Sverige toppar när det handlar om synen på skydd mot diskriminering för homo-bisexuella och ligger bra till när det handlar om transpersoner.
Men när det kommer till att stötta unga transpersoners tillgång till könsbekräftande vård i form av rådgivning och hormonbehandling har den debatt som förts i Sverige senaste åren tydligt svängt till det negativa. 2023 höll 51% av svenskarna med om att unga transperson skall få stöd. 2025 är det endast 40% som gör det där bara USA, Storbritannien och Ungern ligger sämre till i attityder av de 26 länderna som undersökts.
Lite bättre är det dock på frågan om transpersoner skall få använda könsseparerade toaletter baserat på deras egen könsidentitet. 32% av svenskarna motsätter sig detta, men 53% tycker det är en rimlig tanke. I Storbritannien, där debatten kring transpersoners rättigheter varit upphetsad senast genom Högsta domstolens beslut tidigare i år att transkvinnor inte kan ses som kvinnor sett ur jämställdhetslagstiftningens perspektiv, är det hela 54% som motsätter sig tanken att transpersoner skall få gå på könsseparerade toaletter och bara 30% tycker det är acceptabelt.
Svensk opinion enligt Ipsos är tydligt mer skeptisk till transpersoners rättigheter jämfört med homo-bisexuellas. Ibland blir resultatet just uttryck för dålig attityd snarare än ens rimliga åsikter. Att endast 40% gillar idén på ett tredje kön i pass är en sak, men endast 36% svarar ja på frågan om hälso- och sjukvården skall täcka kostnaderna för könsbekräftande vård. En minst sagt radikal förändring om det synsättet skulle bli verklighet.
Totalt i topp hamnar Sverige på frågan om samkönade äktenskap och föräldraskap. 78% säger ja till äktenskap och ytterligare 7% tycker att nån form av legal status för samkönade par är OK. Att samkönade par skall kunna prövas som adoptanter håller 79% av svenskarna med om vilket är en ökning jämfört med tidigare undersökningar. Och 81% håller med om påståendet att samkönade par är lika bra föräldrar som andra.
Undersökningen bekräftar tidigare studier som pekar på en stor skillnad när det gäller de som identifierar sig som tillhörande hbtqi+grupperna. Bland baby boomers (födda ca 1945-64) är det 5% som uppger sig vara homo-bisexuella, transpersoner, ickebinära, queera eller någon av de övriga grupperna i bokstavskombinationen. Bland Generation X (födda 60-70-talen) är antalet 6%, Millennials (födda 80-96) 9% och för Generation Z (97 till 2005) är siffran 14%.
Flest personer som identifierar sig som hbtqi+ bor det i Brasilien följt av Kanada och sedan en delad tredje plats för Sverige och Chile. Sista hamnar Colombia, Polen och Sydkorea där endast 5% av befolkningen uppger att de tillhör hbtqi+gruppen.
I en förenklad sammanräkning av hur de 26 länderna placerar sig i de olika attitydfrågorna, exkluderat frågan om hur stor man uppfattar att diskrimineringen av transpersoner är i ens land, så toppar Thailand följt av Spanien och sedan Sverige tätt följt av Irland med mest positiva svar. Där det kan noteras att urvalet av de tillfrågade i Thailand och Irland inte var helt representativt för hela befolkningen.
IPSOS UNDERSÖKNING OCH RÅD TILL FÖRETAG OCH REGERINGAR
19 028 personer har tillfrågats. I Australien, Belgien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Japan, Spanien, Turkiet och i USA har 1000 personer svarat. I Argentina, Chile, Colombia, Ungern, Irland, Mexiko, Nederländerna, Peru, Polen, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Sverige och Thailand baseras resultatet på 500 svarande.
I Brasilien, Chile, Colombia, Irland, Mexiko, Peru, Singapore, Sydafrika, Turkiet och Thailand har urvalet skett bland storstadsbor och de som är mer högutbildade och skall därmed inte ses som ett snitt av hela befolkningens utan de mer ”informerade”.
Vad företag bör tänka på enligt IPSOS: Mer nyanserat än bar en ”wokelash”
I början av 2020-talet ökade många företag sina satsningar på inkludering, mångfald och Pride-marknadsföring. Men nu har pendeln svängt.
Stödet för att företag aktivt lyfter hbtq-frågor har minskat – från 49 % år 2021 till 41 % år 2025. Det gäller även stödet för mer representation av hbtq-personer i media, som sjunkit från 36 % till 29 % under samma period.
Ipsos konstaterar dock att det inte handlar om en total backlash. Motståndet har inte ökat dramatiskt – endast 12 % säger sig vara starkt emot Pride-marknadsföring. En stor andel (36 %) är varken för eller emot.
Råden till företag?
Lyssna inte bara på bruset i sociala medier – se till data innan beslut tas.
Pride-satsningar kan fortfarande ha brett stöd, men bör genomföras med eftertanke.
Det är främst män – särskilt i Gen X och Gen Z – som uttrycker motstånd mot företag som lyfter hbtq-frågor.
Företag som är modiga men trovärdiga i sitt arbete med inkludering kan vinna i längden: ”Fortune favors the bold”, skriver Ipsos.
Flera företag i västvärlden har dragit ner eller helt tagit bort sina Pride-initiativ 2025. Men rapporten visar på att klok kommunikation och värdebaserat ledarskap fortfarande behövs – och efterfrågas av många.
I Sverige är det tydligt fler som är positivt inställda till företagens hbtqi+inkludering.
Vad regeringar bör tänka på: En ny kamp om värderingar
Ipsos pekar ut USA som ”nollpunkt” i dagens kulturkrig, där president Trump efter sitt återval 2025 har förklarat krig mot ”woke-politik” och rensat ut hbtq-inkluderande initiativ från statliga institutioner.
Det här har påverkat opinionen – särskilt när det gäller transpersoners rättigheter:
Stödet för att kunna välja ett juridiskt kön utanför ”man/kvinna” i pass och ID har sjunkit till 38 % i USA, och till 46 % i genomsnitt över 23 länder.
Trots 10 år av samkönade äktenskap i USA har stödet minskat: från 59 % (2021) till 53 % (2025).
Vad innebär detta för regeringar?
Skydd för transpersoners rättigheter har blivit en känslig politisk fråga – men också en värdemätare på hur långt demokratin och jämlikheten når ut i samhället.
Opinionen svajar, men politiken behöver ibland gå före allmänna åsikter.
Japan visar hur detta kan fungera: där är stödet för samkönade äktenskap ännu under 40 %, men lagstiftning ser ändå ut att vara på väg.
Thailand, som nyligen legaliserat samkönade äktenskap, har ett stabilt stöd på 58 % – ett exempel på positiv förändring i regioner som ibland förväntas vara mer konservativa.
Ipsos uppmanar politiker att inte bara reagera på kortsiktig opinion – utan att tänka långsiktigt kring mänskliga rättigheter och inkludering.
Uppdaterad 2025-06-11