Det internationella fotbollsförbundet FIFA skall enligt nyhetsmedia utreda ett uttalande i förra veckan av det nigerianska damfotbollsförbundets ordförande Dilichukwu Onyedinma där hon fastslår ett förbud mot lesbiska spelare.
– Spelare som vi kan koppla till det kommer att diskvalificeras, sa hon enligt Inside World Football. Vi kommer uppmana ordföranden i klubbarna att kontrollera sina spelare och sådana spelare kommer då inte kunna spela i landslaget.
I artikeln sägs att det nigerianska damfotbollen har ”skakats” av anklagelser om att det finns lesbiska spelare i lagen.
FIFA konstaterar att uttalandet strider mot det internationella förbundets regler.
– FIFA är emot alla former av diskriminering, säger Tatjana Haenni från FIFA och meddelar att man kommer tala med det nigerianska förbundet för att påminna om förbundets stadgar.
Enligt tidningen Kickoff.com skall laget Super Falcons coach Eucharia Uche för två år sedan uttalat att laget presterat bättre sedan man ”gjort sig av med lesbiska spelare”.
Det svenska damlandslaget som leds av QX GayGale-hyllade Pia Sundhage rankas idag som sjätte bästa landslag, Hennes tidigare landslag, USA, rankas som det bästa. Nigerias landslag är idag rankat som nummer 32 och har senaste tiden tappat fem placeringar. Skall man tro den statistiken lär Nigeria fortsätta tappa placeringar om förbudet genomförs.