Hon gjorde entré i Tv-programmet Friends på turné 1999 som den kortklippta, arga och Bert-rädda tjejen från Uddevalla. Idag är Kim Kärnfalk en av Sveriges mest kända artister. Nu berättar Kim för första gången offentligt om sin hemlighet som hon burit på i många år..

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin Hår och make: Magdalena Erixon, Mikas

Med tv-serien Friends på turné i TV4 och vinsten för Friends i Melodifestivalen 2001 med låten Lyssna till ditt hjärta blev Kim Kärnfalk ”Kim” med hela svenska folket. Skivorna avlöste varandra och Friends turnerade året runt i flera år. Men efter 160 000 sålda album och 75 000 sålda singlar splittrades gruppen förra året och Kim bildade tillsammans med Nina Inhammar duon Nina och Kim. Tjejerna spelade in ett nytt album och låtar som Om du stannar hos mig, Bortom tid och rum och Melodifestivalaktuella En gång för alla klättrade högt på listorna. I år är det Nina och Kim som står för årets Pridelåt, Universe of love, och det kommer att bli en speciell Pride för

Kim i år. För första gången kommer hon uppträda på scenen som öppet bisexuell. En hemlighet som Kim tvingats bära på i flera år.

– Tidningarna har vetat om det i flera år så jag är glad och tacksam att de inte skrivit något om det tidigare, att de accepterat att jag inte ville det. Jag har förklarat för dem att jag står för min läggning, men att min familj inte haft så lätt att komma tillrätta med det här.

Att Kim gillar tjejer är något som det ryktats om länge. Särskilt i gayvärlden. Kim har synts ute på gayklubbarna i flera år, bland andra med sin förra flickvän.

– Jag kallar mig bisexuell. Jag har funderat mycket på det där, om jag är bi- eller homosexuell. Det har varit många turer fram och tillbaka. Ett tag trodde jag och jag var lesbisk helt och hållet.
Hur har du funderat kring detta?
– Jag har tänkt så mycket på det här och insett att jag faktiskt varit kär i de killar jag varit ihop med. Men jag hade min första tjej redan när jag var 15 år, men ändå såg jag inte mig som lesbisk. ”Sån kunde ju inte jag vara tänkte jag, ändå hade jag sex med en tjej innan jag hade sex med en kille. Jag vågade inte ens duscha efter gympan när jag gick på högstadiet för jag var rädd att det skulle synas på mig att jag gillade tjejer.

– Men jag trodde kanske att det var ett sätt att utforska min sexualitet. Och sen försökte jag att inte fundera så mycket på det. Det var först när jag blev jätteförälskad i en kvinna när jag var runt 25 som jag insåg jag att jag attraherades av tjejer på riktigt.

Så du hade haft tjejer innan du kom med i Friends?
– Ja, men jag hade inte accepterat min läggning. Jag minns att en av våra reportar som jobbade med

Friends på turné sa att han var bög, jag tänkte ”Va? Säger han det så alla hör?”. Jag hade aldrig upplevt att man kunde vara öppen med det. Det fanns ingen i min vänskapskrets som var homosexuell. Jag kunde inte säga någon i hela Uddevalla kommun på 50 000 personer som var bi- eller homosexuell.

Känner du till någon mer från Uddevalla idag då?
– Ja, nu vet jag att det finns fler. Jag har egen sida på Qruiser och där har jag sett att det faktiskt finns några i Uddevalla.
– Jag minns att jag tyckte att det var lite läskigt när jag funderade kring bi- och homosexualitet. Jag ville ju så gärna vara som man skulle vara i Uddevalla. Men jag började må sämre och sämre. Och en dag fick jag nog, det var väl en form av 30-års kris, jag kände att jag var tvungen att ta tag i den här sidan och få lov att leva ut den.
Höll du det för dig själv, eller pratade du med någon?
– När jag var 25 år berättade jag det för min bästa kompis som jag haft sedan jag var 14 år. Men det tog mig 10 år att berätta det för henne. Jag har hållt det stenhårt för mig själv, hela tiden.
Under intervjun sitter Nina bredvid som stöd. Kim tittar på henne och säger:
– Nina vet hur jobbigt det är för mig att prata om det här. Jag har varit nervös hela dagen. Titta på mina naglar, säger Kim och håller fram händerna.
– Jag har bitit på naglarna hela dagen… Jag har velat prata om det här så länge, men det har inte gått. För mina närmaste har mått så dåligt. Det blev katastrof när jag berättade för dem att jag gillade tjejer.

– Man hade ju hört ens vänners komma ut-historier och folk har sagt att det är ”lättare än vad man tror och att man oroar sig i onödan”. Men för mig var det tvärtom, det blev värre än jag trodde. Och det var en chock, jag trodde faktiskt min mamma hade kommit längre. Hon har uppfostrat mig och mina syskon att vara fördomsfria, men det gällde tydligen alla utom henne själv. Hon har alltid sagt saker som bara ni är lyckliga och gör det ni vill och allt det där. Sen kommer bara världens värsta reaktion och hon tog verkligen avstånd och sa saker som att det berodde på att jag hade blivit känd och att det var ett kändisfenomen…

På varenda QX-gala har jag suttit i publiken och mått så dåligt för att jag inte kunnat stå upp för den jag är. Jag har
känt mig feg och jag är inte uppfostrad att vara en fegis”
Vad hände efter att du berättat det då?
– Hon lade på locket. Det blev bara tyst. Vi pratade inte mer om det. Och det var nästan värre. Min mamma är så viktigt i mitt liv och jag tycker ju så mycket om henne. Det hade underlättat så mycket om hon hade sagt ”Jag älskar dig Kim. Men det sa hon inte…

– Hon valde att inte prata om det. Men alla hennes väninnor hade läst och hört en del rykten. Det skvallras ju en del i småstäder, men jag har aldrig velat dra den här biten offentligt. Dels för min mammas skull, men även för min lillasysters. Jag hade inte gjort den här intervjun om inte lillasyrran hade sagt att det var okej. Hon fyller 15 år i år och hon åkte med mig och Nina till Kanarieöarna i våras. Hon följde med på gayställen och fick se gayvärlden med egna ögon. Och det var nyttigt. Så nu är det ok.

Så det är för din mammas och systers skull som du inte kommit ut tidigare?
– Ja, inte är det för min egen skull i alla fall. Jag har alltid tyckt att det varit så jäkla jobbigt att ljuga. På varenda QX-gala har jag suttit i publiken och mått dåligt för att jag inte kunnat stå upp för den jag är. Jag har känt mig feg och jag är inte uppfostrad att vara en fegis.
– Jag minns förra året när jag såg Prideparaden och fick se alla ”vanliga” människor som gick i tåget, det var så härligt. Och så kom ”Stolta föräldrar till homosexuella barn” och jag bröt nästan ihop och sa till min kompis ” där kommer min mamma aldrig gå”. Och det kommer hon kanske aldrig göra, men hon kommer att vara med på

Priden i år när vi ska uppträda.

Men berätta, hur kom det sig att din mamma ändrade uppfattning?

– Hon har gjort ett jättejobb. Min mamma är lite speciell och hon visste väl inte bättre. Men jag träffade en tjej för något år sedan och blev otroligt förälskad. Sedan förde jag samman henne med min styvfar och han upptäckte att den här tjejen var en fantastiskt trevlig tjej. Hon var ordentlig och hade ambitioner och han fick liksom ett ansikte

på någon som inte var hetero. Efteråt åkte han hem och till mamma och sa: ”nu får det vara bra, vi har haft fel”.
– De hade väl insett att det här inte var någon fas som jag gick igenom, jag fyller ju 30 snart.
Kim blir tyst ett tag. Sedan säger hon:
– Jag har alltid strävat efter att få mina föräldrars godkännande och jag har litat så mycket på dom. Så det var en annorlunda och konstig upplevelse att få se att mina föräldrar fanimig inte alls vet allt. Föräldrar får inte lägga sig i vem ens barn blir kär i. Dom kan få lägga sig i väldigt mycket, men inte det.

– När jag träffade den här tjejen kände jag att om de inte accepterar min läggning nu så bryter jag med dom. Men mamma har verkligen gjort en kovändning och jag är både glad och stolt över henne. Jag vet att hon älskar mig. Men det har varit några tuffa år.

– Jag har blivit kär och älskat kvinnor och att jag har blivit kär och älskat män. Och om man ska blicka in i framtiden ser jag framför mig hur jag bor i ett hus och har familj. Jag åker till och från dagis och skolor och går på kalas och kör mina barn till fotbollsmatcher, men jag ser inte framför mig om jag lever med en kvinna eller en man. Jag vill gifta mig – och jag vill gifta mig på ett riktigt sätt. Som bisexuell har jag ju tillgång till det som alla heterorelationer får och
kan jämföra det med vad jag skulle få om jag träffade en kvinna. Och jag tycker det är för jävligt att det inte är samma rättigheter för alla. Men det tror jag att det kommer att bli ändring på, det måste det bli.
– Men det känns inte som folk tar bisexualitet på allvar. Om jag går hand i hand med en kille och jag ger honom en kyss är det ingen som säger,”kan inte du göra det igen, det ser så sexigt ut eller frågar hur gör ni när ni har sex?”. Men när jag var ihop med min förra tjej och jag kysste henne på krogen var det en kille som kom fram till oss
och sa ” kan ni inte göra det igen, jag blir så jävla kåt”. Jag blev så jävla arg att jag höll på att nita honom. Plötsligt blir man allmän egendom liksom. Det är kränkande och respektlöst.
– Dessutom är definitionen av bisexualitet för mig att jag kan tänka mig att ”leva med” inte bara ”ha sex med” en kille eller en tjej. Det är så många heterobrudar som hånglar med sin tjejkompis på fyllan och skriker att de är bisexuella. Det är ett ord som har blivit missbrukat tycker jag.
– Men häromdagen var det en kille som sa någonting som jag tyckte var lite kul, han sa: ”va fan Kim, lever du efter dansbandsprincipen jämt eller?”
”Vadå?” sa jag.”
”Ja, men du kör ju varannan damernas”.

– Det tyckte jag var helskönt. Och killarna vi har i bandet nu är störtsköna. Jag och en kille spanar på tjejerna så ögonen blöder ibland när vi uppträder.

Är du tillsammans med någon nu?
– Det svarar jag ju inte på (skrattar). Men jag läste för ett tag sedan att jag och Nina var ihop. Hon lämnade tydligen
Anton för mig stod det. Men det tror nästan vi också ibland. Vi umgås ju ändå jämt. Det känns som vi är ihop.
– Det är bara den där lilla lilla biten att man ska ha sex också som inte funkar mellan oss, säger Nina och skrattar och tillägger:
– Kommer du ihåg Kim, när vi gick på gayklubb första gången i Stockholm?
– Ja, och vi höll inte på att komma in för vi såg ”för hetero ut”. Sånt är så konstigt tycker jag. Måste man se ut på ett speciellt sätt för att få komma in på gayställen? Det här var innan Friends var kända. Men vi tjatade oss in i alla fall. Och det första vi såg när vi kom in var Jean-Pierre Barda i bar överkropp på dansgolvet. Och jag tittade på

Nina och sa: ”Nu är vi i Stockholm”. Det var liksom den enda bögen vi kände till då – och där stod han privat och dansade.

Du har ju alltid varit lite av en flatfavorit?
– Ja, när jag kom med i Friends var jag snaggad och rödhårig – och arg dessutom. Jag fick så mycket brev från brudar så du anar inte.
Kim vänder sig mot Nina.
– Minns du när vi var i Borlänge och jag sa: ”Hon där tittar så mycket på mig, hon måste vara flata”. Och efteråt kom hon fram och ville prata med mig och ha en autograf.

– Men det hände inte bara en gång. Det var ju jämt så. Och jag fattade inte hur du kunde se att de var homo, säger Nina.

Vad för sorts människor faller du för Kim?
– Jag faller för manliga män och kvinnliga kvinnor. Men då menar jag absolut inte stora och muskulösa män, en manlig man tycker jag är i kontakt med sina känslor och är mjuk men ändå har sin manlighet. En kille ska vara så trygg i sin manlighet att han kan ha en fjolla i knät utan att han tycker att det blir jobbigt. Medan de kvinnor jag
blivit förälskade i har fått mig att känna mig som en butch (skrattar).

– Och jag måste bara få säga att jag skäms över att lesbiska kvinnor inte får insemineras i Sverige än, det är bedrövligt att lesbiska och bisexuella måste åka till Danmark. Jag har varit ute och kollat på nätet och så för att ta reda på hur jag skulle göra om jag levde med en kvinna. För jag vill verkligen bli mamma. Jag kommer inte att acceptera mindre för att jag lever med en kvinna än om jag skulle leva med en man. Aldrig i livet. Jag kräver exakt samma rättigheter och möjlig heter. Så det så!

Slutligen, berätta om Pridelåten.
– Vi blev tillfrågade att göra årets låt. Och det är en otrolig ära.
Och vi tyckte att originaltexten till låten Bortom tid och rum, som är på engelska, passade så himla bra till Pride så vi valde den. Den heter Universe of Love och det ska bli skitkul att uppträda med den. Jag
längtar verkligen till invigningen. Vi kör den låten och några andra låtar på Prideinvigningen.
– För första gången får jag jag köra Lyssna till ditt hjärta och mena varenda ord i texten. Dessutom kommer både min mamma och min lillasyster att stå i publiken. Det ska bli så skönt!