För första gången någonsin är fyra öppna HBTQ-personer med samtidigt i Robinson. Och det går bra för dem. Ragnar Westberg Martinez, Fabian Thingwall, Priya Svang och Clara Henry, som gjorde entré som utmanare en bit in i TV4-programmet, klarade sig alla till delmålet ”sammanslagningen” där Lag Nord och Lag Syd blev ett lag. QX ordnade ett eget litet öråd med ”Pride-pakten”.

Clara: Jag blev verkligen förvånad att vi var så många. Jag minns inte att jag någonsin sett en realityserie med tre öppna gays och en öppen bisexuell.
Ragnar: Jag förstod att det skulle vara en till bög. Under castingen frågade de vad jag föredrog, om jag var passiv eller aktiv.
Clara: Nä? Frågade dom det? Det var integritetskränkande.
Ragnar: Ja, men äh, jag svarade. Det är ju inget att skämmas över.
Fabian: Produktionen frågade vilka killar jag gillar utseendemässigt, och faktiskt, flera har påpekat att Ragnar är väldigt lik mitt ex.

Clara: Jag trodde de skulle göra nåt om mig och Christoffer eftersom vi blev tighta, men det var skönt att de inte valde den vinkeln utan att en tjej och en kille faktiskt kan vara vänner.

Dom försökte aldrig med dig och Priya?
Clara: Jag tror inte produktionen visste att jag gillar tjejer. Jag är nog ganska lågmäld med det.
Priya: Jag visste inte att Clara gillade tjejer!

Vi pratade lite om det på sammanslagningen, men det kom aldrig med i tv.

Och nu är ni på QX omslag, precis som du, Fabian, sa i programmet!

Fabian: Haha, vi var så peppade efter vinsten den där dagen där jag, Ragnar och Priya hamnade i topp. Så vi fick lite hybris där på stranden i vår spontankonversation och drömde oss i väg. Så det är ju kul att det blev av!

Varför sökte ni?
Priya: Jag ville göra nåt nytt, och en av mina bästa vänner tipsade.
Clara: Det var en barndomsdröm. Ibland får jag erbjudanden om att vara med i roliga grejer, fast nån VIP-variant. Men vill jag svälta på en ö med Anna Book och Samir Badran? Nej, det vill jag inte (skrattar). Så jag sökte själv.
Fabian: Jag reser mycket och tänkte, vad är nästa steg? Jo, att söka till en reality. Det är kul att vara med i tv, man är ju lite narcissist (skrattar).
Clara: Folk brukar säga att de skulle varit med om det inte visats i tv, men jag tänker liksom inte svälta mig själv UTAN att det visas på tv!

Ragnar: Jag älskar att tävla. Man har ju aldrig spelat ett spel där man själv är spelpjäsen. Du blir som ett Pokemonkort med olika styrkor och svagheter.

Hur har det varit att se sig i tv, och framställs ni på ett rättvist sätt?
Priya: Det är lite synd att min tramsiga och sköna sida inte kommer fram. Jag är en rak person, men också pajas. Jag kan nog uppfattas lite gnälligare än vad jag är i serien.
Clara: Jag är van, men här är det verkligen bara jag, så avklädd. Det var en konstig känsla.
Fabian: Man sitter ju med lupp, ”pratar jag så där, med bara en sida av munnen? (skrattar). Min strategi var att hålla mig i bakgrunden för att inte stå ut för mycket och anförtro mig till de jag kommer överens med. De andra fick bråka ut sig själva. Jag och Micke hittade varandra tidigt och var väldigt bra vänner, men det ser man inte i tv.
Ragnar: Jo, men det tycker jag. Det var ju mest jag, Julia och Priya. Vi hade samma energier och var öppna om allt med varandra. Jag ville också visa mycket av mig själv och har visat allt, från gråt till skratt. Det är nog därför jag fått så mycket tv-tid.
Fabian: Jag hade också bestämt mig för att prata om allt, som till exempel min sexualitet, som är en del av mig. Jag har ju kommit ut för länge sen, men på ön pratade jag bara med dem som ställde frågor och var intresserade av mig som person.
Cruise, Mattias och Raymond ställde aldrig frågor på ett personlig plan.

Ragnar: För mig var det viktigt att det inte blev ”hej jag är Ragnar och bög”. Jag vill inte att det ska vara en grej och om jag pratar om det naturligt så blir det ju just det.

Var det någon som inte skildras som ni upplevde dem?
Fabian: Jag tycker Priya fått lite tv-tid, hon är mycket roligare och känns nu mer lågmäld. Och Josefina framställs som hårdare än vad hon är, hon är mycket roligare och mer avslappnad.
Och Raymond?

Fabian: Haha, alltså…det var ingen som tvingade att säga honom att säga det han sa, och hans delivery är ”way off”. Men jag och han hade bra samtal. Han har klippts ihop så alla hans negativa scener har radats upp.

Har ni fått reaktioner på er medverkan?

Clara: Bara positiva faktiskt.
Ragnar: Det har varit en del hat mot mig och Julia. De fattar inte varför vi ville få ut Hasse och Jonas. Men de var inte intresserade av konversationer och bidrog inte.
Priya: Vi andra fick mycket hat när Jonas åkte ut. Men han låg mest och det visades inte, så jag fattar att tittarna blir irriterade. Tv visade inget av hur vi slet i lägret, letade mat och byggde ett eget vindskydd.
Fabian: På det stora hela bra. Men sedan programmet började visas blev jag lite bitter när jag fick höra saker om hur saker hänt och sagts i efterhand. Det blev lite som en baksmälla.
Ragnar: Ja, vi som var med har en FB-tråd och även om majoriteten stöttar varandra så kan vissa skälla ut varandra i efterhand. Det känns som att vissa fortfarande paktar.

Clara: På ön sov alla dåligt, var hungriga och hade ont, där är det inte så konstigt att folk brann av. Då är det värre idag om det blir diskussioner eftersom vi inte lever under den pressen.

Hur mycket filmas på ön?
Clara: Kamerateamen är där hela dagen, men styr upp. Lite ”kan ni prata lite om det här”, men då var det ofta saker vi pratat om innan utan kameror. När jag såg programmet på tv trodde jag att det skulle vara uppenbart att två paktade om de gick iväg med kameror. Men de filmar hela tiden, och ibland kunde vi tas i olika konstellationer för att filma att man fiskar eller nåt sånt.

Prya: Det är sju olika filmteam som filmar och springer efter en. Sen åker de till sin ö på eftermiddagen och på kvällen är det bara en som filmar, en så kallad nattvakt.

Vad var jobbigast?
Clara: Det fanns verkligen ingen mat. Det här är öar där de spelar in flera säsonger så det är utplockat. När Anders säger ”Hela djungeln är ett kylskåp” så vill man bara svara:
”Men det finns inget!”. Men man lärde sig handskas med svälten. Det är jobbigt under fem dagar, sen går man på autopilot.
Priya: Jag ser ju att jag inte var lika glad och pigg efter ett tag, man drömde och pratade om mat.

Fabian: Där lag syd bodde fanns en by med ett stort plantage bakom, men vi hade lokala vakter som höll koll på oss. Så det gav oss inget extra.

Vad saknade ni?
Fabian: Att ha en gemenskap där
folk inte kunde hugga en i ryggen (skrattar).
Clara: Jag saknade kompisar och ryggstöd, för jag hade konstant ont i ryggen. Och Lypsyl, solglasögon, bodylotion och ansiktskräm…
Fabian: Jaaa…

Ragnar: Gud vad jag inte kan relatera! Jag tyckte det var skönt att inte ha nåt. Det var skönt att vara utan allt och inte tänka på hur man var och luktade, för alla hade det ju likadant.

Har man nån sexdrift när man är på ön?
Clara: Jag minns en gång att jag kände efter: Nu har jag inte känt nåt på ett antal veckor. Skulle jag kunna göra mig själv sugen? Men nä (skrattar).
Priya: Det var helt dött alltså, jag tappade det helt.
Fabian: Jag tror inte man blev hård någon gång. Det blev värre och värre, och man blev sexuellt apatisk. Det hände liksom ingenting.

Ragnar: Jag kommer ihåg när man kom hem och kände att ”jaha, är det här stånd?”

Inspelningarna ägde rum på Fiji i augusti och september 2019. Hur var det att komma hem?
Clara: Jag har helt ärligt tänkt på det varje dag sedan jag kom hem. Det är som ett självvalt trauma som man har njutit av. Jag hade ett jättebehov att prata om det och när jag tråkat ut mina vänner, så sökte jag mig till Christoffer. Och så åt jag, jag kunde inte sluta äta för det satt kvar i kroppen: Du vet aldrig när du får mat igen. Jag tyckte inte om kokos innan men gillade det där. Så när jag kom hem köpte jag en kokosnöt och åt (skrattar).
Ragnar: Jag drömde om Robinson i två månaders tid, och kan fortfarande inte lämna mat på tallriken.
Fabian: Jag behövde en brejk på ett par månader från allt Robinson. Jag gick också ner så mycket i vikt att jag fortfarande inte har ork att träna som jag gjorde innan.

Priya: Jag hade jag svårt att vara ensam, åt allt jag kunde och pratade hål i huvudet på mina föräldrar (skrattar).

Vad har ni gjort efter inspelningarna?
Priya: Jag gick tillbaka till jobbet direkt. Jag jobbar på förskola och barnen kallar mig Maui efter Disney-karaktären i Vaiana (skrattar).

Ragnar: Efter Robinson åkte jag till Danmark för att bli praktikant på ett danskompani. Men jag blev deprimerad för jag fick knappt dansa, det var inte alls som jag trott. Att känna att man inte har ett syfte var fruktansvärt jobbigt. Så när det tog slut mådde jag bättre. Idag letar jag lägenhet i Stockholm, där jag nu bor hos en kompis, och jobbar i en butik.

Du introducerade Grindr för Ola och tv-tittarna, finns du fortfarande där?

Ragnar: Nej, jag tog bort det när Robinson började. Jag kan inte stå för vad det gör med människor. Det är mycket därför bögar har svårt att stadga sig, att man alltid tycker det finns ett bättre alternativ. Jag har mått mycket bättre sen jag tog bort Grindr från mitt liv.
Fabian: Jag var ledig fram till jul för jag ville ta igen mig. Sen började jag jobba i slutet av december. Jag är legitimerad läkare och jobbar nu inom den akutpsykiatriska verksamheten. Jag dejtade en kille innan inspelningarna och vi återupptog kontakten efteråt, och vi är tillsammans idag. Jag som hade tänkt bli eftertraktad på Grindr efter Robinson (skrattar). Men jag håller absolut med Ragnar, att det bara går ut på att man letar efter nåt bättre. Det skadar självkänslan i längden.
Clara: Jag har jobbat med SVT, och gjorde Världens Barn-galan när jag kom hem. Just nu spelar jag in ett utmaningsprogram som ska visas senare. Ibland tänkte jag att detta kunde förstöra min karriär (skrattar). Jag visste inte hur jag skulle bli i svält, och att leva med personer jag inte kommer överens med. Men anteckningsboken blev min ventil och hela den här upplevelsen var faktiskt bättre än jag trodde det skulle vara!