I en serie artiklar berättar QX om viktiga händelser och återpublicerar uppmärksammande reportage som vi tycker är värda att uppmärksammas från vårt 25-åriga arkiv.

Ikoner, idoler och förebilder – QX skulle fylla 100 nummer (januari 2004) och ville göra något extra. Inspirerade av fotojobben i Vanity Fair bestämde vi oss för att ge oss på det omöjliga, att samla några av Sveriges mest kända och inflytelserika öppna HBT-personer inom olika områden och i olika åldrar – på en och samma bild.
En bild som gick att vika ut – tre gånger. När vi fått ihop en lista på de vi ansåg skulle vara med på bilden så skickade vi tre månader innan plåtningen ut ett brev till alla. Och samtliga tackade ja, och endast två kunde inte närvara den aktuella fotodagen. De fick vi photoshopa in i bilden efterhand. Kan du se vilka?

Platsen för plåtningen var Van Der Nootska palatset på Södermalm i Stockholm och fyra sminkörer och tre frisörer såg till att personerna på bilden såg stiliga ut. På väggen hänger porträtt av tidigare hbtq-ikoner som Sighsten Herrgård, Karin Boye, Jacob Dahlin och Karl Gerhard. Nedanför står prästen Lars Gårdfeldt och håller upp dörren för kommande hbtq-generation.

Bilden är tagen av Elisabeth Ohlson som använde sig av en självutlösare så hon själv kunde vara med på bilden, som finns att köpa som poster i QX-shop. Ett par veckor efter att bilden publicerats kom Lotta Bromé ut, och efter ytterligare ett par veckor var det dags för Peter Jöback att ta steget ut.

Vilka som hade varit med på en liknande bild om den togs idag återstår att se, men vi funderar på att försöka oss på en liknande bild längre fram…

 

Magnus Carlsson, Efva Attling, Eva Dahlgren, Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, Tiina Rosenberg, Jonas Gardell, Mark Levengood, Mathias

Holmgren, Andreas Lundstedt, Ola Salo, Rikard Wolff, Mian Lodalen, Sophie Uppvik, Calle Norlén, Lars Gårdfeldt, Jean Pierre Barda, Christer Lindarw, Tasso Stafilidis, Christine Gilljam, Andreas Carlgren, Erica Zander, Sverker Åström, Christer Björkman, Cecilia Neant Falk, Birgitta Stenberg, Lars Wallin, Louise Boije af Gennäs och Elisabeth Ohlson.