QX får då och då tips från skivbolagen om artister på Sverigebesök. Det är inte alltid superkända namn, men de kallas ofta för ”nästa stora grej”. Ibland säger vi nej till erbjudandet och ibland nappar vi. Den här gången åkte jag iväg till Berns för att träffa Lady Gaga som då haft en stor hit med Just Dance och Poker Face hade börjat röra på sig rejält på listorna. Samma år blev hon ENORM och idag är hon en av världens största stjärnor. Som minne från intervjun har jag en personlig hälsning inramad hemma på väggen: ”Ronny, keep The Fame” står det.

Här är Lady Gaga-intervjun jag gjorde en vinterdag 2009:

Lady Gaga lever just nu ett hektiskt liv. Hon har flugit hela dagen från USA för att hinna med en mobiltelefons- ponsrad snabbspelning i Stockholm innan det är dags att bege sig till Oslo för samma mobiloperatörs räkning. Men Stefani Joanne Germanotta klagar inte. För det är nu det lossnat ordentligt för den 22-åriga amerikanskan.

Det är inte första gången du är i Sverige?
– Nej, jag var bland annat här i somras och uppträdde i Sommarkrysset. Jag gillar Sverige och ni har en skön stil. Dessutom verkar ni gilla den typ av musik jag gör. Båda mina singlar har ju varit stora hits här.

Har du någon koll på svensk musik?
– Ja, jag älskar Ace of Base! Jag har alltid gillat deras musik och var ett stort fan när jag var yngre. Don ́t turn around är grym! Och Robyn såklart. Fan, vilken cool brud!

Du turnerade nyligen med New Kids on the Block, var dom favoriter när du var liten?
– Gud ja, jag var helt besatt av Donnie ett tag, så det kändes overkligt att dela scen med dom. Det är coola killar och vi samarbetade ju på deras comebackplatta i låten Big Girl Now också.

Och du jobbade med Britney också?
– Ja, jag skrev en låt med henne i åtanke, och när hon fick höra den så ville hon ha den. Det var coolt eftersom jag alltid sett upp till henne. När jag var yngre åkte jag och mina vänner till Times Square där MTV:s TRL spelades in och stod och skrek hennes namn med Britney skrivet över våra ansikten. Vi var helt galna i henne.

Har du något annat drömnamn som du gärna skulle jobba med?
Madonna. Utan tvekan. Hon är svincool och har alltid legat ett steg före. Hon är en förebild både musikaliskt och stilmässigt.

Vilken är den vanligaste frågan du får?
– Om mitt hår är en peruk. Jag är så trött på den frågan! Och nej, det är ingen peruk. Däremot är inte allt äkta såklart, men det sitter fast. Därför gör det så förbannat ont när folk kommer fram och drar i håret bara för att se om det är äkta.

Överhuvudtaget verkar du ha koll på din stil. Klär du aldrig ner dig?
– Haha. Alltså, jag gillar kläder och jag har nog en högre tröskel för det här med att klä ner sig. Min definition av att klä sig avslappnat och bekvämt är nog lite annorlunda jämfört med andra. Jag går alltid i höga klackar och bär alltid smink för att jag trivs i det. Jag skulle aldrig sätta på mig mjukisbyxor, det är helt enkelt inte jag.

Vad inspirerar dig stilmässigt?
– 70- och 80-talet är viktiga ingredienser för mig. Men jag gillar att uppdatera den stilen så att den inte kopieras rakt av. Och mycket av det jag har på mig har jag sytt själv. Jag fixat min egen stil.

Hur är det att vara ung snygg, blond, och ibland relativt lättklädd kvinna i musikbranschen?
– Inte helt lätt. Folk vill gärna tro att du inte är helt skärpt och försöker dra en vals. Och dom blir alltid överraskade över att jag sköter mig själv och min karriär jävligt bra. Jag skriver min egen musik, och levererar till andra. Jag syr mina egna kläder, stylar mig själv och är högst delaktig i allt som rör Lady Gaga. Och jag är helt övertygad om att många av mina kvinnliga kollegor i musikbranschen gör precis samma sak. Det är förvånande att många män fortfarande tror att kvinnor är viljelösa våp. Fuck them!

Och ditt namn…?
– Ja, den frågan ställer alla också. Lady Gaga är inte bara ett artistnamn, det är ett av mina namn. Det kommer från en kompis som en gång sa att jag ”var såå Freddie Mercury”. En bög i en kvinnas kropp, beskrev han mig som, och tillade att jag ”var så Radio Gaga”, och därifrån kommer det. Alla kallar mig ”Gaga” och har gjort det sedan jag var dess, så det är mitt namn.

Dina låtar Just Dance och Poker Face syntes tidigt i succéserien Gossip Girl. Kollar du på serien nåt?
– Nej, jag hinner ju aldrig se tv. Men seriens musikproducenter hörde av sig och ville ha med mina låtar och jag sa självklart ja eftersom det är ett bra sätt att nå ut till unga tv-tittare med min musik. Musikbranschen funkar helt annorlunda idag jämfört med tidigare och det finns fler kanaler att nå ut via än bara radion och skivbutikerna.

Hur skulle du beskriva din musik?
– Pop med dansinfluenser. Folk vill så gärna trixa till det och sätta etiketter på min musik som sällan stämmer. Visst, man kan dansa till min musik, men det är inte dansmusik i första hand. Dansmusik är tyngre. Jag gör modern pop som man kan sjunga med i efter en lyssning, enkelt och okomplicerat. Jag jobbar dock mycket med texterna. Dom ska vara vågade, men aldrig gå över gränsen. Jag kanske sjunger om att bli påsatt men jag skulle aldrig använda det ordet. Jag gillar att leka med språket och hellre an- tyda saker än att skriva folk på näsan.

Nyligen skrevs det mycket om att du kommit ut som bisexuell i en intervju…
– Hmm, jag vill egentligen inte säga något mer om det där. Jag ångrar mig inte och står för det jag sa. Men jag vill inte att mina fans ska tro att jag säger att jag är bi för att sälja mer skivor eller för att jag vill ställa mig in i gayvärlden. Nästan alla mina kompisar är homosexuella och jag är ofta ute på gayställen, men jag vill inte skylta med det med risk för att folk ska tro att jag gör det för att ragga fans.

Antar att du naturligt träffar många bögar inom ditt yrke, men har du många flatpolare också?
– Absolut, några av mina bästa vänner är lesbiska. Vi har sjukt kul ihop och går på jävligt coola ställen. Lesbiska tjejer är så jävla roliga!

Jag har hört att du började din artistkarriär på gayställen?
– Ja, jag har gjort massor av spelningar på gayställen. Gaypubliken är fantastisk, men också jävligt kräsen. Ni är skeptiska innan ni hört vad det handlar om och om ni gillar det man gör så ger ni dubbelt så mycket kärlek än vad en straight publik gör.

När Christina Aguilera anklagades för att ha kopierat din stil så kontrade hon med att hon inte visste vem du var, eller ens om du var en man eller kvinna…
– Hela den där Christina-prylen blåstes upp i USA, vilket kändes lite löjligt. Men samtidigt fick folk upp ögonen för mig och min musik började leta sig upp på listorna. Men ärligt, om Christina kopierar mig så är jag smickrad, och det här med att jag är man eller kvinna var bara coolt. Jag inspireras ju av androgyniteter som Bowie och Grace Jones.

Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?
– Marisa Tomei. Jag älskar Min kusin Vinny, och kan se den om och om igen. Marisa spelar mig i den!

Är det din favoritfilm?
– Ja, den och Mångalen med Cher. Jag älskar Cher!

Och apropå filmer, när såg du en porrfilm senast?
– Haha, i morse. Det var en vanligt straight film, rätt tråkig. Jag har definitivt sett bättre…(skrattar)