I tio år dominerade han simhoppsvärlden.
Han tog fyra OS-guld och fem VM-guld. Och han är den enda mannen i olympiska historien som vunnit guld i både höga hopp och svikthopp i två raka olympiska spel.
Han heter Greg Louganis, men det som de flesta minns är när slog huvudet i svikten under försöken på 3 m-svikten i OS i Seoul 1988. Men trots att han blödde kraftigt och landade med ett pladask tog han sig till final där han senare vann. Greg Louganis visste då om att han var hiv-positiv men valde att vara tyst om det.
På 80-talet var Greg Louganis i ett förhållande med sin chef, James ”Jim” Babbitt, ett förhållande han beskrivit som destruktivt och Greg har även sagt att Babbitt våldtog honom en gång under knivhot… Sex månader före OS i 1988 testades Louganis positiv för hiv, han hade smittats av Babbitt. Babbit dog av aids 1990 och då Greg insjuknade och blev sämre var han övertygad att han skulle gå samma öde till mötes så på sin 33-årsdag höll han en sista födelsedag för vänner och familj, ett slags avskedsparty. Men Greg överlevde tack vare de nya medicinerna.
Greg Louganis kom ut offentligt som gay i samband med invigningen av Gay Games 1994 i New York. Året efter gick han ut med att han är hiv-positiv i och med att han gav ut boken Breaking the Surface, en bok som sedan blev film, där Greg spelades av skådespelaren Mario Lopez.
I en intervju med Barbara Walters 1995 talade Louganis för första gången offentligt om sin homosexualitet och att han är HIV-positiv.
Greg Louganis har svenska rötter, då hans biologiska föräldrar är från Sverige respektive Samoa. Han adopterades dock vid åtta månaders ålder av en grekisk/amerikansk familj.
Louganis lever idag med sin man Johnny Chaillot. De gifte sig i 12 oktober 2013. De bor i ett hus i Malibu, Kalifornien med flera hundar och med en pool – dock utan trampolin. Greg säger själv att han inte gjort ett enda simhopp på över 15 år. Däremot jobbar han som mentor åt det amerikanska olympiska simhoppslandslaget, både i OS i London 2012 och i Rio 2016. Greg har även haft små skådespelarroller på teater och på film samt blivit frimärke – i Azerbaijan (!).
Idag är han 61 år och är en hbtq- och hiv-aktivist.
Det är uppenbart att Louganis olycka på svikten 1988 är det han är mest känd för, i det första avsnittet av säsong 3 av TV-serien Castle beskriver till exempel en läkare hur ett offer föll från ett fönster, genom att säga ”han gjorde en Greg Louganis ut genom fönstret där uppe”….