Melissa Etheridge är den 60-åriga lesbiska rockikonen från Kansas. Hon slog igenom stort 1993 med albumet ”Yes I am” som sålde över 6 miljoner exemplar och låg 138 veckor på Billboardlistan i USA. Men Melissa debuterade redan 1988 med sitt självbetitlade album som innehöll låtar som Bring me some water och Like the way I do.
Melissa Etheridge kom ut i januari 1993 vid Trinagle Ball, ett gayevent i samband med Bill Clintons första installation och hon har barn med båda sina ex-fruar Julie Chyper och Tammy Lynn Michaels.
Melissa är musikbranschens mest kända flata och hon är starkt engagerad i gaycommunityns arbete, hon är en stor flatfavorit och har uppträtt på flertaliga pridefestivaler.
Melissa Etheridge har gett ut 16 studioalbum och är en av USAs mest flitiga turnérande artister. Innan pandemin var hon på turné med ett 25-års jubileum för skivan hon slog igenom med ”Yes I Am”.
2005 drabbades Melissa av bröstcancer men är idag friskförklarad efter operation och cellgiftsbehandlingar. Det var även under sin rehabilitering som Melissa blev en stark förespråkare för att släppa cannabis fritt, hon har berättat att hon rökte varje dag och att det räddade hennes liv. Melissa har till och med givit ut ett cannabis-infuserat vin.
Melissa har vunnit både en grammy och en oscar för bästa låt. I september 2011 fick hon en stjärna på Hollywood walk of fame.
Låtar man bör känna till med Melissa är: Bring me some water, Like the way I do, No souvenirs, Come to my window, I’m the only one, I need to wake up och I want to come over.
En kul anekdot är att Melissa skickade in sina låtar till ett lesbiskt skivbolag, Olivia records, 1995 innan hon hade något skivkontrakt. Men hon blev avvisad.
Idag har hon sålt mer än 25 miljoner album.
Melissa har sparat avvisningsbrevet från Olivia Records.
Den 13 maj 2020 meddelade Melissa på Twitter att hennes son Beckett, som hon har med Cypher, dött av orsaker relaterade till opioidberoende vid 21 års ålder…
Den 30 aug till 5 sep kan man åka med på Melissa Etheridge Cruise till Mexiko med bla Melissa, Ani Difranco, Wynonna Judd m.fl, mer om det på www.themelissaetheridgecruise.com