Tom Ford har fyllt 60 år och en amerikansk modedesigner och filmskapare. Han föddes i Austin, Texas och i tonåren flyttade han till New York där han pluggade inredning på Parsons The New School for Design. I New York gick han på Studio 54 och blev vän med både ägare och stammisar, och det var även där han upptäckte att han var gay. Under sitt sista år på skolan studerade Ford mode och gjorde sin praktik i Paris.
1990 flyttade han till Milano och började arbeta på Gucci, ett företag som då var på gränsen till konkurs. Men Ford lyckades under sina år på Gucci (och YSL som de köpte) vända trenden och när han slutade 2004 var Gucci värt över 10 miljarder dollar. Följande år lanserade han sitt eget klädmärke, Tom Ford.
Men Tom är inte bara känd som modedesigner, utan även som filmskapare. Hans debutfilm som filmregissör kom 2009 då han regisserade En enda man med Colin Firth i huvudrollen, en roll han oscarsnominerades för. I filmen används genomgående kostymer från Fords klädmärke Tom Ford Menswear…(även Daniel Craig bär Tom Ford-kostymer i rollen som James Bond).
Tom Ford regisserade även Nocturnal Animals 2015 med Jake Gyllenhaal i huvudrollen.
Ford var gift med 13 år äldre Richard Buckley (som avled 2021) och som var journalist och tidigare chefredaktör för Vogue Hommes International. De blev ett par 1986 och fick sonen Alexander John ”Jack” Buckley Ford tillsammans, en son de fick via surrogat. Tom och Alexander bor idag i New York, Los Angeles, Santa Fe och London.
Ford har en förmögenhet på fem miljarder kronor och är uttalat demokrat. Han var värd för en insamling för Obama och han röstade på Hillary Clinton i valet 2016.
Det har sagts att det var Ford som tack vare sina reklamkampanjer och kläder tog tillbaka sexigheten i modet och han har kallats ”kungen av sex” och ”the straightest gay man in the world”. Ford är också känd för att posera med kändisar och modeller i sina annonskampanjer.
Och för sina bad.
Det sägs nämligen att han tar fem bad som dagen…