På fredagar startar Norrköping Pride och levererar därmed för åttonde gången en Pridefest i stan. Festivalen startade 2009 under namnet Peking Pride och sedan förra året arrangeras även en parad.
Årets festival smygstartade redan den 1 maj med att ”Gerillabyrån” på olika platser i stan sprider personliga berättelser om varför Pride behövs idag.
Arrangörerna själva formulerar budskapet om varför festivalen behövs så här:
För tonåringen som fruktar vad hens föräldrar ska säga när de får veta att hen är homosexuell. För mannen som på sitt arbete aldrig berättar om sin make. För personen på ett äldreboende som oroar sig för hur personalen ska bemöta hens hiv-diagnos. För tjejen som blir kär i andra tjejer men aldrig vågar hänge sig. För personen som nyss har kommit till Sverige och ska bevisa att hen är hbtq-person för att kunna stanna. För personen som blev avskedad på sitt arbete på grund av sitt queera könsuttryck. För den partner till personen som ska föda barn som på BB ifrågasätts som förälder. För killen som utvisas till ett land där homosexuellt beteende är belagt med dödsstraff. För dig som inte vågar tänka tanken.För dig som vågar. För dig som vägrar de begränsade normerna. För dig som säger ifrån. För dig som stöttar andra. För dig som kämpar. För dig som älskar.

Norrköping Pride har tveklöst tur med vädret så se till att på lördag ha solskyddsfaktor och vattenflaska! Och såklart en massa flaggor i alla regnbågssamhällets färger!
Alla programpunkterna för helgens fest, Schlagermässa, seminarier, kulturevenemang på snart sagt stans alla muséer och parad hittar du i QX GayMap.

På fredag är det dessutom första Pridearrangemanget i Vingåker. Läs mer här och se programmet i QX GayMap.