På 50-talet tyckte den svenske författaren och ”rättsrötebekämparen” Vilhelm Moberg att alla homosexuella borde sändas till Gotland.
Så blev inte fallet den gången.
Men nu kan den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua informera den kinesiska befolkningen om att det verkligen finns en stad för homosexuella i detta vårt avlägsna land.
Shakebao heter staden (för de engelskspråkiga även namngiven som Chako Paul City) och har 25 000 invånare. Staden har ett medeltida slott och den grundades 1820. Exakt var den ligger klarar inte Google-maps av att guida oss till, men i det stora skogarna i norra delarna av landet uppges den vara belägen. Det är bara att ge sig ut på jakt! Stadens kvinnor har blivit homosexuella ”eftersom de inte kunde undertrycka sina sexuella behov”. Men kanske finns en annan förklaring till deras lustar till varandra eftersom vi får veta att de män som vågar sig nära staden enligt vad den svenska polisen uppges säga till Xinhua ”riskerar att bli misshandlade till döds”.
Nyheten om denna kvinnostad har spridits såväl via TV som tidningar i Kina.
Till den svenska engelskspråkiga nättidningen The Local säger Claes Bertilson på Svenska kommuner och Landsting att han ”aldrig hört talas om staden”.
Kvinnorna i staden försörjer sig på att arbeta i skogen men dessutom välkomnas kvinnor från hela världen att bo i stadens hotell och äta gott på restaurangerna. Säkerligen, fast det förtäljer inte historien, även för att festa natten lång med skoggshuggarkvinnor som i armkrok svingandes ölbägare sjunger låtar av k.d.lang och Eva Dahlgren och kikar på L-Word natten lång.
Vi som läst Selma Lagerlöfs berättelse Nils Holgersons underbara resa vet dock att om man har förmågan att läsa mellan raderna så står det klart och tydligt att Selma väl kände till Shakebao och antydde att den nog ligger i trakterna kring Kebnekajse. Och det är inte för inte som Shakebao låter som Snickerboa; Även Astrid Lindgren kände till staden och ville visa vad man kan göra med illbattingar till pöjkar som hänger upp systrar i flaggstänger. Då sänds de till Shakebao.

thelocal.se