Faderskap

Idag föll domen i ett uppmärksammat mål där en spermadonator krävs på underhåll, efter att den biologiska mamman separerat från sin fru.
De två kvinnorna bröt upp i början av 2001 och därefter har en vårdnadstvist uppstått om de tre barn som växt upp med de två mammorna.
Mannen har nekat att betala det underhåll som Försäkringskassan krävt efter kvinnornas separation och menar att det istället är den biologiska mammans kvinnliga partner som bör stå för kostnaderna.
Idag förlorade mannen återigen mot Försäkringskassan i Tingsrätten efter att han överklagat Länsrättens dom i slutet av förra året. Han har hävdat att han trots sitt erkännande av faderskapet, inte kan betraktas som far eftersom barnen inte kommit till genom samlag utan insemination.
Detta godkände alltså inte Tingsrätten som skäl att upphäva ansvaret som följer med faderskapet.
I Nerikes Allehanda kommenterar RFSLs ordförande Sören Andersson att den svenska lagstiftningen omedelbart måste ändras.
– Fler barn i samkönade relationer ska inte behöva utsättas för den onödiga domstolsprocess som nu utspelats, säger han till Nerikes Allehanda.

Regeringen planerar att under våren lägga en proposition som rör homosexuella och barn. I den föreslås bland annat att samkönade par skall kunna prövas för adoption och sjukvården skall ge lesbiska par assistans vid insemination.

http://www.nerikes.se/

Källa: Nerikes Allehanda

Publicerad: 2002-01-31 21:34:20