Melodifestival 2006

Men. Jag lägger korten på bordet med en gång, jag har inte sett fram emot Karlstad och delfinalen i Löfbergs Lila-arenan. Det var ju här mitt livs största schlagerchock ägde rum, då Nina & Kim under Melodifestivalens första deltävling 2004 hamnade på en neslig sjundeplats och var borta ur tävlingen.Skandaal! Det tog två deltävlingar och en Lena Philipsson i rosa klänning innan min schlageraptit kom tillbaka, så låt oss hoppas vid gud att mina favoriter Magnus Carlsson och Sonya får drösvis med telefonröster nu och inte hamnar utanför finalfållan. Annars uttalar jag en förbannelse så ond, att ”sola” aldrig mer kommer att skina i Karlstad.

Nåväl, efter två dagars repetitioner och snack med folk som tror sig veta, så här kan jag sammanfatta läget inför lördagens schlagerbatalj i Karlstad så här: The Elephantz är sämst och Sonya är bäst. Däremellan finns Kikki med sin trygga 80-talsschlager, latinopoppiga Velvet som kan överraska om man ska tro Karlstadspubliken,Magnus Carlsson med sin studsiga Barbados-låt och Östen me Resten med deltävlingens folkliga favorit. Hur det sen går när Sverige ska rösta är däremot en annan femma. För hur jag än vrider och vänder på det så har jag ingen aning om hur det ska gå under lördagen. Men jag tror att Östen och hans vapendragare kniper en finalplats. För låten kommer att vara oemotståndlig för alla som sjungit med i ”Maria” eller ”Hon kommer med solsken”. Och om det sen blir Magnus, Kikki, Velvet eller min ”dark horse” Sonya som kniper den andra platsen är…ja, en ren gissning, för det är svårt att se utgången här. Men, nog med bortförklaringar, här är tipsen och mina betyg:


”Lev livet” Magnus Carlsson
QX QX QX
Och så var det äntligen dags. Magnus Carlsson. Solo.I Melodifestivalen. Smaka på orden och fatta hur bra det KUNDE vara. För herr Carlsson tävlar inte med en given vinnare i år, tyvärr. ”Lev livet” är en bra och glad poplåt, men det saknas nåt. Refrängen finns, basgången finns och tonartshöjningen finns, men det är nåt som lägger krokben för att den här låten ska omfamnas direkt av schlagerpubliken. Men med tanke på hur Magnus glimrar på scen så borde det ändå räcka till Globen, han är helt outsatnding när det gäller blinkningar och åh-vad-söt-han-är-leenden. Och reptricket med fyra korsettklädda kvinnliga dansare är snyggt och visst fasiken det hans tur i år? Final.


”Oh yeah” The Elephantz
QX
The Elephantz är årets Kwanzaa, helt chanslösa och tyvärr, rätt värdelösa. Deras skräniga ”I like to move it”-kusin med Malaco-elefanten som dansare kommer att få folk att borra ansiktet djupt i skämskudden. Och vad har killarna på sig? Picture it. Två män i fyrtioårsåldern vill leka Outkast och går loss i mammas stuvlåda med färgglada tyger. Resultatet blir en färgspya med touch av åttiotal, helt gräsligt. Jag kan inte se någon annan utgång än att denna låt blir sist.


”Etymon” Sonya
QX QX QX QX
Sonya är årets Shirley Clamp. I alla bemärkelser. En röst (inte helt olik Shirleys) som knäcker, en utstrålning som charmar såväl mormor som tonårsgrabben och en schlagerhit pennad av Bobby Ljunggren och Henrik Wikström. ”Etymon” börjar som en Bonnie Tyler-låt och övergår till en läckrare och mer fartfylld version av ”Efharisto”. Det här är en låt som skulle hamna högt i Europa och det läckra numret med fyra sexiga killdansare är årets gayfavorit. Och med Elena färskt i minnet borde exotiskt vackra och dansskickliga Sonya håva in röster från schlagerfans. Men eftersom den sjungs på engelska blir det tufft att fånga de schlagerkonservativa stugsittarna. MEN, en bra låt är en bra låt och det hoppas jag att tittarna fattar. Men risken finns att Sonya med värdelösa startnumret tre är glömd när det ska röstas. Så jag ber till gudarna och hoppas att om någon kan skrälla så är det snygga Sonya. Vi vet att vi kommer att få höra den här på gaydiscon i all framtid i all fall. Och det är alltid en tröst om den kraschar här.


”Ge mig en kaka till kaffet” Östen me resten
QX QX QX
Gillar ni Östen och gängets tidigare bidrag kommer ni att älska denna textfyndiga schlagerkaramell. Komplett med gapig-dans-på-logen-refräng, handklapp och Elvis-rörelser blir det det här glada gubbgänget som inkasserar en biljett till Globen. Och försök inte tjura, jag ser att ni drar på mungiporna när ni ikväll sitter och stampar med i deltävlingens mesta uppåttjack i musikform. Trolig finalist.


”La chica de la copa” Pablo Cepeda
QX QX
Men varför? Vem röstade vidare den här latinodängan från juryrummet? ”La chica de la copa” (bara titeln gör mig rödblossande om kinderna) är en hopplöst fjantig Ricky Martin-dänga och en typ av låt som kändes ofräsch redan när Andres gjorde ”Olé Olé” 2004. Pablo Cepeda sliter som ett djur på scenen och det är snyggt arrangerat av Rickard Engfors, men det räcker inte. Låten kommer att krossas i konkurransen snabbare än en pinjata på ett uruguayanskt barnkalas.


”Idag och imorgon” Kikki Danielsson
QX QX QX
Kikki har en trivsam supertraditionell schlager som alla kommer att nynna med i efter vers ett. Men till skillnad från andra bidrag under kvällen händer det inte mycket på scen eller i lokalen när Kikki sjunger låten iklädd något som skriker H&M-rea från 1990. Kikki står mer eller mindre stilla och koreografin med tre killar känns så fantasilös att jag baxnar. Och när ni hör låten kommer ni att förstå att jag är lite störd över att man i koreografin inte utnyttjat den där givna ”handen-i-luften”-tonen. Alla på Lino, Gretas eller Wonk kommer nämligen, precis som i ”Hon kommer med solsken” att knacka i luften med armen vid givet tillfälle i Kikkis nya schlagerhit.
Jag gillar Kikki skarpt, men jag är inte övertygad om att det här är en given Globenkandidat, även om folk älskar en comeback.


”En droppe regn” Niclas Wahlgren
QX QX QX
Niclas Wahlgren? Yum, säger jag. För Pernillas storebror är grymt sexig på ett diskret sätt och gör sin sensuella halvballad snyggt utan krusiduller. Plocka fram ”Rain” med Josef från förra årets tredje final och spela den lite saktare så har ni ”En droppe regn”. Bra låt, bra sångare och snyggt scenframträdande. Och mitt i alla congas, Skaraschlager och muskorta kjolar så sticker den ut. ”Andra chansen”-kandidat om folk har smaken med sig.


”Mi amore” Velvet
QX QX QX
Duktiga Velvet skakar rumpan i en maffig Shakira-light och hon gör det väldigt bra. Det här är mycket vassare än Pablos latinobidrag och kan utmana de övriga favoriterna om en ”Andra chansen”-biljett. ”Mi amore” är väldigt effektiv och tittarna kommer definitivt ha Velvet i åtanke när det röstas eftersom den ekar i huvudet ett bra tag. Och få artister bjussar på så mycket som Jenny ”Velvet” Petersson; egen scen, egen dekor, fyrverkerier, en tur ut i publiken på ”bryggan” och sexig dans. Skrällvarning?

Publicerad: 2006-02-24 22:40:16