RFSL uppmärksammade idag dödsstraffet för homosexuella handlingar i Iran. Protesten genomfördes på Mynttorget i samband med Världsdagen mot dödstraff.
RFSL konstaterar i ett pressutskick att det i 85 av världens länder är förbjudet med homosexuella handlingar. Nio länder har kvar dödstraffet.
– Trots flera rapporter om att Iran avrättar homosexuella skickar Sverige tillbaka asylsökande till det landet. Ibland med motiveringen att de skall dölja sin sexuella läggning, säger Sören Juvas, förbundsordförande i en kommentar.
Han noterar även att Irans president Mahmoud Ahmadinejad nyligen uttalat att det inte finns homosexuella i landet.
Vid protesten idag deltog ett 60-tal personer från RFSL och Iranska flyktingars råd, berättar RFSLs pressekreterare Thomas Laurell för QX.se. Med vid protesten var även vänsterpartiets riksdagsman Kalle Larsson.

I måndags publicerade den iranska hbt-sajten IRQO.net bilder på en homosexuell man, Reza, som torterats svårt för att han är homosexuell. Sajten rapporterar även, med bilder, från en händelse i somras då Farsad (26) och Famma (24) piskats svårt efter att ha arrangerat en gayfest.

– Situationen för hbt-personer i Iran är fruktansvärd, konstaterar RFSLs Sören Juvas. Sverige måste agera för att förbättra situationen för hbt-personer i Iran. Men man kan inte enbart se till hur det är i andra länder, man måste också sluta med att sända tillbaka hbt- flyktingar till de länder där regimen systematiskt arbetar för att utrota homosexuella.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=79728

Källa: Klubben ”Vi säger Nej” på Qruiser

Publicerad: 2007-10-10 16:50:24