.

Vi vill lyfta fram Martin Andreasson, kandidat för Folkpartiet liberalerna, som en politiker som skulle uträtta mycket för HBT-frågorna i den europeiska unionen.

Trots att Martin inte är så lastgammal (38 år) har han varit aktiv i kampen för homo-, bi- och transrättigheter i nästan tjugo år. Först i RFSL (där han bland annat varit vice förbundsordförande), sedan i Folkpartiet där han hunnit med att vara både riksdagsledamot 2002–2006 och ledamot i partistyrelsen. Martin är också ordförande i HBT-liberaler.

Han var med redan under striden om partnerskapslagen i början av nittiotalet, och har sedan dess arbetat för adoptionsrätt, insemination, avskaffad bastuklubbslag, förbud mot hets mot folkgrupp och mycket annat.

För några veckor sedan fick Sverige äntligen en könsneutral äktenskapslag. Martin är en av de politiker som arbetat mycket aktivt för den reformen, bland annat som riksdagsledamot och som ledamot i referensgruppen till den utredning som tog fram lagförslaget.

Martin vet att förändring inte kommer av sig själv. Den är något man kämpar för. Att han själv tänker leva upp till detta visas kanske bäst av att RFSL år 2006 utsåg honom till riksdagens aktivaste ledamot i HBT-frågor.

Martin Andreasson vet också att det är viktigt att bygga koalitioner över partigränserna. Det betyder extra mycket i HBT-frågor, där ett tvärpolitiskt samarbete kan bidra till att öka kunskapen också hos de partier som normalt inte är så engagerade. Som ordförande i Riksdagens HBT-grupp (som har medlemmar från sex av sju partier) har Martin hjälpt till att föra upp många frågor på riksdagens dagordning: diskriminering av transpersoner, hatbrott, bilden av HBT-personer i läroböcker och så vidare.

Många viktiga HBT-frågor är aktuella i den europeiska unionen de närmaste åren. Det handlar om en starkare diskrimineringslagstiftning (som också måste omfatta transpersoner), bättre tillsyn av situationen för HBT-personer i EU och unionens ansökarländer, erkännande av samkönade familjer i EU-lagstiftningen och mycket annat.

Men för att skapa förändring krävs det politiker som är pålästa, aktiva, målmedvetna och stabila i sina värderingar. Martin Andreasson är en tydlig liberal som är beredd att sätta HBT-frågor och andra människorättsfrågor främst i sitt EU-arbete. Han behövs i Europaparlamentet!

Pär Gustafsson, Göteborg, ordförande Liberala Studenter
Johanna Lönn, Uppsala, förbundsstyrelseledamot Liberala Ungdomsförbundet
John Thornander, Borlänge, gruppledare FP Borlänge
Charly Wassberg Borbos, Helsingborg, ordförande Liberala Ungdomsförbundet Helsingborg
Bo Johansson, Sollentuna, landstingspolitiker (FP)
Lisbeth Kågö, Solna, ersättare (FP) i Solna miljönämnd
Jimmi Jonsson, Växjö, ledamot (FP) i Växjö gymnasienämnd
Matilda Sundquist Boox, Gävle, styrelseledamot HBT-liberaler
Vladan Boskovic, Stockholm, gruppledare (FP) i Farsta stadsdelsnämnd
Susan Aref, Västerås, medlem i Folkpartiet och Liberala Ungdomsförbundet
Rasmus Jonlund, Stockholm, vice ordförande FP Kungsholmen
Klara Gratte, Stockholm, artist
Stefan Landberg, Göteborg, styrelseledamot HBT-liberaler
Christoffer Jönsson, Solna, ordförande Liberala Ungdomsförbundets miljönämnd
Emil Rissve, Örebro, distriktsordförande Liberala Ungdomsförbundet Örebro län
Neven Milivojevic, Solna, vice ordförande FP Solna
Per Pettersson, Stockholm, förbundsstyrelsekandidat Liberala Ungdomsförbundet
Magnus Simonsson, Stockholm, styrelseledamot Republikanska föreningen
Douglas Martinsson, Stockholm, ekonomistudent
Mark Tingvall, Stockholm, frivårdsinspektör