Med nio röster mot åtta valde den finska riksdagens lagutskott att under onsdagen inte ställa sig bakom Alexander Stubbs (samlingspartiet) lagförslag att införa en könsneutral äktenskapslag. Därmed tas frågan inte upp till omröstning i riksdagen.
Mot förslaget står främst regeringspartiet kristdemokraterna liksom centerpartiet och sannfinländarna. Även två av samlingspartiets ledamöter i lagutskottet röstade mot sin partikollega Stubbs förslag.
Nu väljer de som ställer sig bakom att Finland som sista nordiska land inför en könsneutral äktenskapslag att medborgarvägen tvinga riksdagen att ta upp frågan.
Den 19 mars, finska jämställdhetsdagen, startar en namninsamling. Lyckas man få in 50 000 namn från finska medborgare kommer frågan att tas upp till behandling.
– Vi medborgare kan visa beslutsfattarna vad vi vill och behöver, berättar Senni Moilainen, ordförande för Tasa-arvoinen Suomi -förening som är en av de som nu står bakom Ja2013-kampanjen som började formas sommaren 2012.
– Till en början var vi ett gäng kompisar som undrade varför ingen hade börjat agera för en jämställd äktenskapslag. Under det senaste halvåret har vår verksamhet växt till en registrerad organisation. Vi står för att alla människor har rätt till att ingå äktenskap oberoende av kön eller sexuell läggning, berättar Senni Moilanen.
Just nu finns ett hundratal volontärer som skall samla in namn och bland de offentliga personer som stöttar kampanjen märks komedi TV-showen Putous stjärnor Armi Toivanen, Krista Kosonen och Iina Kuustonen.
En rad stödevenemang planeras varav den största antas bli en konsert i april på Tavastia i Helsingfors där flera finska toppartister kommer att stå på scen och namninsamlingen sker även digitalt där alla som med digital identitet kan stärka finskt medborgarskap kan delta. Och även om 50 000 behövs sätts målet högre
– Vi tänker samla in 250 000 namn. Enligt undersökningar godkänner majoriteten av finländarna äktenskap för samkönade par, så vi tror att det är fullt möjligt att uppnå, berättar Moilanen.
– Jag hoppas att de som brottas med sin egen åsikt, kan sätta sig in i en annans situation. Hur skulle det kännas om man på statlig nivå klassade ditt parförhållande mindre värt än någon annans förhållande?
Den 19 mars öppnar kampanjen på gayklubben dtm i Helsingfors då även kampanjlåten kommer att presenteras.

QX Förlag stöttar arbetet genom att från den 19 mars på finska Qruiser påminna de snart 20 000 aktiva medlemmarna i Finland om att skriva under kampanjen.


Ja2013.kampanjens hemsida – finskspråkig

Mer om kampanjen på svenska finns på Regnbågsankans hemsida