Att Eugène Jansson inte nått riktigt samma prishöjd som GAN kanske kan komma att förändra sig med tiden. Efter utställningen på Thielska och den utställning på Waldemarsudde som fortsatt pågår, kanske en av landets stora konstnärer med ett homoerotiskt tema på väg att uppskattas även av konstmarknaden.
Ett test på detta är de tre verk som nu finns ute till försäljning på Auktionsverkets och Bukowskis klassiska auktioner. I helgen är visningarna öppna innan verken går under klubban nästa vecka.
På Auktionsverket är det inte hans mansbilder utan en blåmålning, ”Månskenskväll” med utrop 1,5 – 2 miljoner och en olja ”Utsikt från Djurgården” med ett mer beskedligt utrop på 15 – 18 000 då det dels är litet och dels inte är ett av de motiv som gjort honom erkänd.
Bukowskis ståtar med ett av de verk som på senare tid börjar ta sig upp, sakta men säkert, till blåmåleriets nivå. ”Manlig aktstudie, sittande modell”, är utfört någon gång 1906-1924. Även om signatur saknas så är det såväl typiskt som har en minst sagt godkänd proveniens genom att det ingått i hans dödsbo. Bilden har även publicerats i Nils G. Wollins bok från 1920, ”Eugène Janssons måleri”. Duk 82 x 65 cm och ett utrop på 80 – 100 000 som möjligen kan förklaras med avsaknaden av signatur.

PER KRAFFT D.Ä. efter Alexander Roslin - Porträtt av Gustav III

För de rojalister som redan har sitt porträtt av Drottning Kristina kan vi dessutom tipsa om det vackert kitschiga porträttet av Gustav III. Kitschigheten är dock knappast av modernt snitt, utan här talar vi om ett 1700-talsverk av Per Krafft med en popös förgylld ram. Olja på duk, 71 x 54 cm och ett utrop på 125 – 150 000. Ett måste för den som har slantar över och gillar våra kungliga gayikoner!