2008 beskrev hon sig som en ”lesbisk keramiknörd från Lund” och gjorde humorserie i ZTV. Nu har Kakan Hermanson kammat ut dreadsen och tagit plats som programledare i pratshowen ”Kaka på kaka” i SVT.

– Jag tänkte bli Sveriges Oprah. Eller Chelsey Handler, henne gillar jag, säger Kakan Hermansson.

Veckans gäst är Carina Berg och det pratas bland annat om hur mediekvinnor tvingas konkurrera om att få synas i programtablån, medan männen får härja fritt.

– Det finns bara plats för ett fåtal ”roliga” kvinnor, medan tusen ”roliga” män får synas fritt. Hon höll med och tyckte att vi skulle göra något åt det.

Kakan växte upp med fötterna i fler världar än hon kan räkna, med alltifrån lesbiska punkare och katolska föräldrar till manliga heterosexuella hiphopare. Genom hennes homosexuelle gudfar fanns gayvärlden där redan från början.

I ”Locash” som du gjorde i ZTV var din karaktär lesbisk. Märks din läggning även som programledare?
– Ja. För mig är det viktigt att prata om att jag är lesbisk så länge alla problem inte är lösta och det finns en heteronorm. Jag hade inte jobbat med media om jag inte haft ett genomgående feministiskt tänk. Jag kommenterar till exempel inte mina kvinnliga gästers kroppar, till skillnad från Skavlan. Han ganska sexistisk.

Vilka fler håller den feministiska fanan högt?
– Nour El Refai, Hanna Hellquist och Gudrun Schyman är några exempel.

Annars beskriver hon Kaka på Kaka som en humortalkshow med slapp stämning och skarp analys, där Kakan själv får vara vräkig och nonchalant. När komikern David Batra gästade slutade det med Kakan bad honom lämna rummet.

– Det viktigaste är inte att det blir bra stämning, snarare att det blir intressant.

Vem skulle vara drömgästen?
– Robyn. Hon har varit min idol sedan jag var väldigt liten.

Vid sidan av programledarjobbet arbetar Kakan heltid med sitt examensarbete på Konstfack, om kvinnoseparatistiska utrymmen och R’n’B.

– Det blir klart i vår och kommer bli fett – vi får prata mer då!

”Kaka på Kaka” sänds 12 november 00:10 i SVT1 samt på SVT play.