Carola sjunger Främling på mello-finalen

Det var exakt 30 år sedan Carola vann Melodifestivalen med låten Främling. Då var hon 16 år gammal, nu är hon 46 och kommer framföra vinnarbidraget, som placerade sig som 5 i Eurovision, igen fast den här gången i ny tappning.
– Vi tänker oss att mötet mellan låten, artisten och publiken är det som är det bärande, berättar Christer Björkman, producent för Melodifestivalen 2013 till SVT.

Carola vann både Melodifestivalen och Eurovision 8 år efter hennes stora genombrott 1983. Den gången ställde hon upp med Fångad av en stormvind som knep förstaplatsen i Eurovision efter en riktig rysare. Sverige och Frankrike hade båda 146 poäng och eftersom att segern inte får delas så avgörs det på vem som fått mest antal tolvpoängare, även det var lika. Då är räknades flest antal tiopoängare, 5-2 till Sverige och Carola tog hem segern. Varför framträder hon inte med den kan en då fråga sig? Jo för att det är Melodifestivalen och inte Eurovision, ännu.
– Främling är nog den kanske mest episka låten av alla bidrag i Melodifestivalens historia. Går du ut och frågar 1 000 svenskar, så är det den låten man kan sjunga flest ord av. Även om man inte var född då, kan man sjunga första versen och första refrängen. Och det gör att den är som gjord för den största Melodifestivalsfinalen, säger Christer till SVT.