I augusti spelade brittiska poptrion Years & Years på Way Out West. QX pratade med 25-årige sångaren Olly Alexander, som ihop med pojkvännen Neil Milan Amin Smith, från pophjältarna Clean Bandit, blivit favoriter för en ny generation musikälskande regnbågsmänniskor.
Vad är ditt intryck av Sverige?
– Vi var här tidigare i år, men då var det betydligt kallare. Jag gillar svenskarna, ni är väldigt…artiga.
Och svensk musik?
– Jag gillar The Cardigans, Little Dragon…och Robyn såklart.
Du är som sagt ihop med Clean Bandits violinist Neil Milan Amin-Smith. Är ni intressanta för paparazzi i England eller är ni ”för mycket indie”?
– Nja, skvallerpressen är inte på oss. Än. Igår smygtogs en bild på mig och det störde mig, jag vill ha kvar en viss privat sfär.
Du och Neil har varit öppna med ert förhållande, var det givet att ni skulle vara det från dag ett?
– Absolut. Vi bestämde oss för att vara öppna och att ses offentligt. Vi ville inte gömma oss. Ju fler som ser att man kan vara gay och dessutom ha ett förhållande, desto bättre.
Finns det något du vill uppnå genom att vara öppen?
– Jag vill såklart se till att samhällsklimatet förändras. Så länge det är en ”grej” att vara bög så kommer jag att fortsätta att prata om det. Jag vill ha ett mer tolerant samhälle.
Tycker du att det fokuseras för mycket på att du är öppet homo?
– Jag fattar ju att alla journalister försöker hitta en vinkel och detta är min. Nej, ärligt är det nåt jag är passionerad kring. Så länge min sexuella läggning inte överskuggar musiken så pratar jag gärna om det. Kan jag inspirera och ge styrka åt bara en person så har jag uppnått väldigt mycket.
Har du hamnat i bråk på grund av din läggning?
– Nja, munhuggits har väl alla gjort någon gång, men aldrig slagsmål. De fattar väl att det inte är någon idé att ge sig på mig. Det skulle vara en enkel match för dem (Skrattar).
Ni utsågs som den mest intressanta musikakten inför 2015 i ansedda BBC-tävlingen Sound of 2015, vad betydde det?
– Mycket såklart. Vi var en av få popakter bland de som lyftes fram och jag tror att det kan ha avgjort.
Hyllningskontot Fuckyeahollyalexander på Tumblr är en stor snackis bland dina beundrare. Får du många skamliga förslag när ni spelar?
– Haha, nej. De allra flesta som kommer till våra konserter vill höra vår musik. De är inte intresserade av mig. Och det är okej, jag har ju mitt på det torra (skrattar).
Ok, kör ett par snabba:
Vem ser bäst ut naken av er i bandet?
– Jag såklart.
Mest använda emoji?
– Ledset-ansikte-gubben. Jag ber ofta om ursäkt för att jag inte hinner saker.
Favorit-Spice Girl?
– Ginger.
Favorit i RuPauls Drag Race?
Pearl, han är så söt. Och Katya såklart.
Favorit gay-app?
– Jag har aldrig använt någon. Jag har alltid varit i förhållanden och nu kan jag ju absolut inte göra det. Jag skulle bli igenkänd direkt.
Cover du skulle vilja göra?
Mary J Bliges Family Affair. Men det kommer aldrig hända för Emre i bandet vill bara göra Radiohead-covers.

Emre Turkmen, Olly Alexander & Mikey Goldsworthy