Hatbrottsjouren var mycket synliga under Pride vilket uppskattades av många.
– Den absolut lugnaste Pridefestivalen hittills, utifrån vårt perspektiv. En mycket stor anledning till detta är att polisen fanns på plats tidigt och att vi var synliga, säger Mikael Ekman chef för hatbrottsjouren i Stockholm på webbplatsen polisen.se.
En annan från hatbrottsjouren som trivdes var Göran Stanton, en av grundarna av Gaypolis-föreningen.
– Det var en mycket trevlig kommendering, jag hade med mig fem aspiranter och de tyckte det var intressant. Det är en av de lugnaste kommenderingar man kan arbeta på, säger han till QX.
Hittills har det kommit in sex stycken anmälningar på grund av hbt relaterade brott som skedde under Pride. Det rör sig bland annat om en misshandel och ett ofredande i närheten av Tantolunden och Pride Park. I city blev ytterligare en person misshandlad och regnbågsflaggor har stulits. I två av de sex fallen är gärningsmännen identifierade.
– Att vi tar det här på allvar är ett budskap både till de som utsätts för dessa brott och de som tar sig rätten att bestämma vad som är rätt och fel, säger Mikael Ekman.

En man attackerades av en okänd man på Söder på grund av färgen på hans byxor. Byxfärgen fick gärningsmannen att tro att mannen var homosexuell, vilket han nekade till. Trots detta fick han ett slag i ansiktet av gärningsmannen. Den här typen av brott är svåra att förebygga, menar polisen.
– Den typiske gärningsmannen är en vanlig man, en ”Svensson”, 15-25 år, ostraffad och berusad. Det vi kan göra är att titta på när, hur och var brotten sker, utveckla våra arbetsmetoder tillsammans med åklagarmyndigheten och intresseorganisationer med flera. Jag är dock väldigt nöjd med att antalet brott av denna typ i år var betydligt färre i jämförelse med fjolåret Pridevecka, säger Mikael Ekman när han summerar veckan för polisen.se.