KARLSTAD/KALMAR.
Efter en veckas aktivister samlades till Prideparader i två svenska städer i lördags. Dels i Värmland där en regnbågsfärgad husvagn turnerat runt till en lång rad mindre städer för att inkludera även mindre städer och orter i länet.

I Kalmar var det andra året som Pride arrangerades. Även här är det inkludering av hela länet som gäller så festivalen heter just Kalmarsund Pride. Förra årets invigning hölls i Mörbylånga och i år var det norra kommunen på Öland som i Borgholm kunde stå värd för öppningen av Prideveckan.
– Att vi har lyckats bredda oss väldigt väl känns enormt bra, sammanfattar Projektledare Jennie Vallin årets vecka för QX.
– Vi har lyckats få med barnperspektivet t.ex med barnteaterföreställningen Pojken och Prinsen där förskolebarn kunnat vara med under veckan på barns sätt. Vi har även haft en föreläsning ur ett äldreperspektiv och lyft flyktingfrågor på ett väldigt bra sätt.
– Jag är jättestolt över att vi lyckats med detta bara på två år. Det är lite svårsmält men det kan inte ha blivit bättre. Vi har haft ett fantastiskt volontärgäng som har hjälp till med allt möjligt från tidig morgon till sena kvällar.
Paraden, som förra året planerades för 500 men samlade kring 5000 växte ytterligare detta det andra året. Enligt mediauppgifter gick 7500 med.
– Nu några dagar efter, har ni tankar inför kommande Pride?
– Det vi framförallt har sagt nu inom föreningen är att njuta en vecka eller två och känna oss stolta! Och så utvärdera årets festival och ser vad vi kan göra bättre. Vi vill fortsätta vara ett bollplank med kommunen och hoppas att den stafettpinne vi skickat iväg kring invigningen av Pride skall tas upp av andra kommuner i länet för att ännu mer tydligt visa att detta är Kalmarsund Pride, inte enbart en Pride för Kalmar.
Även i Karlstad blev det en rekordparad i lördags. 4000 kom för att manifestera kärlek och mångfald i den Värmländska huvudstaden. Bland deltagarna märktes nytillträdde biskopen Sören Dalevi som berättade för Värmlands Folkblad att detta var hans första lediga dag i sin nya tjänst: ”Och jag kan inte tillbringa den bättre”
Politiska partier, RFSL och Carlstad Crusaders liksom bland annat fackföreningar, studenter, poliser och bostadsbolag fanns på plats med banderoller.

NWTs sändning från Prideparaden i Karlstad

Barometerns film från Kalmarsund Pride 2016