Förundersökningen och polisförhören är en skrämmande läsning. I polisförhören och i tingsrättsförhandlingarna hävdar småbarnspappan att han var säker på att Rita var en man. Staffan mördar henne för att han har fobi mot bögar. Gärningsmannens uppgifter i polisförhören är knapphändiga men han har berättat desto mer för sin bror som direkt efter mordet får ett sms från Staffan där han skriver ”om jag får problem måste du hjälpa mig och den här gången är det allvar och inget fyllesnack. Du måste svara om jag ringer. Ställ upp den här gången för nu är det viktigt. Om det behövs så kommer jag alltid att ställa upp för dig. Kram.

Gärningsmannen ringer sin bror efter mordet. ”Vi måste ses vid Volvo” säger han. Kan vi inte ses hemma, frågar hans bror? ”Nej det går inte” säger Staffan och brister ut i gråt. Staffan berättar för sin bror att han har mördat någon, och sen säger han ”Vi går till Shell och köper cigg”. Brodern tycker att det är konstigt att Staffan prioriterar att köpa cigg. Staffan berättar att han har halshuggit en person och låter nästan stolt för det. Han beskriver att han har tagit kniven och tryckt in den i kroppen. Han har använt sig två knivar. Den första kniven var ”den bästa i lådan”. Men offret dog inte, ”han kippade efter andan” därför gick han och hämtade en annan kniv. Staffan berättade att han först tryckte in den första kniven och ”att han sågade in den”.

Staffan hade jobbat sent. Väl hemma kopplar han av med några glas vin innan han tar sig ut i Umeås nattvimmel. Det är den 16 augusti 2011, det är varmt så Staffan cyklar till krogen Båten. Han ska ha en kul kväll, tänker han. Efter att han har festat och är redo att ta sig hem så kommer en 55-årig kvinna vid namn Rita fram till honom. Hon frågar var han är på väg och de tar sällskap. Rita följer med Staffan hem och det kommer att bli hennes livs största och sista misstag.

Hemma hos Staffan fortsätter de dricka vin och de började ”hålla hand i soffan”. Av någon anledning börjar gärningsmannen misstänka att det inte är en kvinna som han tagit med sig hem. Staffan tycker sig känna att Rita har skäggstubb och säger att han inte är redo och går. Han tar sig till köket och hämtar ”den bästa kniven”. När Staffan berättar för sin bror om den döda människan säger han alltid hon men han rättar sig och säger ”eller den det”. ”Du måste hjälpa mig”, säger Staffan till sin bror. Han vill ha hjälp med att göra sig av med kroppen men brodern svarar att han inte kan hjälpa honom och att han bara mår illa.

Hur mordet går till är svårt att säga eftersom Staffan inte ger så många uppgifter men den rättsmedicinska undersökningen visar att Rita skurits med ett långt snitt på vänstra sidan av halsen och fått ytterligare ett knivhugg nedanför detta. På högra sidan om halsen har Rita ett stort antal ytliga knivhugg. Efteråt använder sig Staffan av en annan kniv när Rita ligger på mage och han hugger så hårt att kniven tränger igenom kroppen.

– Jag kan inte hjälpa dig med det här, du måste ringa polisen. Du kommer inte undan med detta. Ring och säg att det var självförsvar, uppmanar brodern. Brodern åker hem och berättar allt för sin pappa. Han berättar att Staffan sagt att den mördade personen skulle haft ”pubishår”. Staffan ringer sin bror och är arg och anklagar honom för att ha förstört femton år av hans liv. ”Du gjorde detta mot dig själv”, svarar brodern.

Polisen frågar brodern varför Staffan mördade Rita. Brodern svarar att Staffan trodde att hon var en han. Staffan hade sagt ”om man lurar någon får man stå sitt kast”.

Polisen tillkallas och när de anländer står brodern och några andra personer och väntar på dem. Polisen i Umeå söker efter Staffan och hittar honom i närheten av en pizzeria. Senare hävdar Staffan att Rita, kvinnan som han mördat ser ut ”som en pizzabagare”.

Staffan nekar till mord och hävdar bestämt att han trodde att Rita var en man och säger att han har fobi mot bögar. Han döms till 15 års fängelse för mord. Med tanke på Staffans nedsättande uttalanden om homosexuella fanns möjligheten för åklagaren att åberopa straffskärpning på grund av hatbrott men så har inte skett. Staffan har överklagat domen.

Mer om domen.
Kvinna mördad: ”trodde det var en man”

Ett annat likande mord i Umeå.
Mördad för sin läggning – Lars Mikaelsson