Mannen och kvinnan träffades utanför krogen ”Båten” i Umeå i somras. Den 55-åriga kvinnan följde med den 27-årige småbarnspappan hem, där de skulle umgås över ett glas vin. När de sitter i soffan smeker kvinnan honom och, enligt gärningsmannen, frågar hon om de ”ska mysa”. Han hävdar att han var helt säker på att den mördade kvinnan i själva verket var en man.
Han uppger vidare att han kände en stor ilska och ”djävulskt hat” när ”mannen” antastar honom. Därför hugger han ihjäl kvinnan med en stor kniv som råkar ligga på bordet.
Den rättsmedicinska undersökningen visar att kvinnan har djupa snitt på halsen och ytterligare ett stort antal ytliga knivhugg på nacken. I domen står det att ”halsen skars därmed till stora delar av”. Därutöver hugger småbarnspappan kvinnan genom ryggen så att även den vänstra lungan skadas.
Dödsorsaken skall enligt domen sannolikt vara förblödning på grund av skadorna i halskärlen och i stora pulsådern. Under mordet använder sig 27-åringen av två köksknivar.
Gärningsmannen medger brott, men han menar att det inte rör sig om ett mord utan anser sig vara skyldig till grov misshandel eller vållande till annans död.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan inte kunnat utgöra något hot mot förövaren och att han gör sig skyldig till mord och att handlingen skett utan provokation från kvinnan och att småbarnspappan ”uttalat en viss homofobisk inställning”. På grund av många sammanhängande omständigheter döms gärningsmannen till mord och får 15 års fängelse. Åklagaren har inte yrkat på hatbrott och gärningsmannen döms inte heller för det.

Det är vanligt när det rör sig om mord mot homosexuella män att hävda ”gay panic attack” för att få ett lindrigare straff. Ofta brukar det leda till att gärningsmännen får ett lindrigare straff. Det aktuella mordet liknar ett hatbrott på många sätt, både med tanke på övervåldet och genom att gärningsmannen hävdar panik på grund av närmanden. Den rättspsykiatriska prövningen visar att förövaren varken lider av en allvarlig psykisk störning nu eller när han begick mordet.

Qx har sökt åklagaren för en kommentar men inte lyckats nå honom.