– Att den nya lagen kommer på plats så snart som möjligt är centralt. Det finns ingen anledning att vänta ytterligare och skjuta upp tidpunkten då den nya lagen kan träda i kraft, som Göran Hägglund nämnt som ett alternativ i mediala uttalanden under dagen. Varje dag som går utan att lagen förändras är en dag då människors liv försvåras i onödan, säger Emelie Mire Åsell förbundsordförande RFSL Ungdom.
Från Transgender Europe välkomnas de nya beskeden.
– Gläde och stolthet att all transaktivister och våra allierade äntligen kan skönja slutet på denna skamfläck som tvångssteriliseringen innebär, säger TGEUs medordförande Maria Sundin till QX.
.- Sveriges försvar för mänskliga rättigheter på den internationella arenan har klingar falsk så länge vi i det egna landet har människor vars mänskliga rättigheter kränks på daglig basis.
Även Sundin oroas över att en förändring trots allt kan komma att dröja.
– Nu återstår att se till att regeringen Reinfeldt och minister Hägglund verkligen levererar, säger hon. Och fortfarande återstår en stor del av det reformarbete som Socialstyrelsen föreslog i sin rapport 2010, förändringen av transvården mot en transparant och patientfokuserad modell med lika tillgång i hela landet.
TGEUs chef Julia Ehrt konstaterar att Sverige var den första europeiska demokratin att 1972 inför en könstillhörighetslag.
– Låt nu detta bli början på en era av Glasnost för hela kontinenten, säger hon idag. De 28 länder där sterilisering är ett krav måste nu följa efter.

”Jubel och fanfarer”- KD svänger om tvångssterilisering