Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund liksom förste- och andre vice ordförandena Maria Larsson och David Lega säger idag i en debattartikel att man har ”tänkt klart”.
Partiet ställer sig nu bakom att avskaffa kravet på sterilisering för att få genomföra könskorrigering. Därmed är endast ett parti i riksdagen motståndare till en reformering av könstillhörighetslagen, Sverigedemokraterna.
I och med att kristdemokratrena nu svänger så är det möjligt att regeringen kan lägga en proposition i riksdagen. När den könsneutrala äktenskapslagstiftningen antogs i riksdagen valde Kristdemokraterna att hålla fast vid sitt motstånd så att frågan fick lösas direkt i riksdagen.
RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund berättar att man fått signaler om att det var förändringar på gång inom Kristdemokraterna.
– Det har varit intensiva påtryckningar både inom KD men även från de andra regeringspartierna. Och såklart från opposition, hbt-rörelsen och internationella mänskliga rättighets-organisationer, säger hon.
Att omsvängningen skulle ske just nu var Westerlund dock inte helt beredd på.
– Det är helt fantastiskt att de kunde ändra sig på det här sättet och lyssna på argument, säger hon till QX och berättar att det varit stort mediatryck sedan tidig morgon då nyheten började spridas.
– Nu finns det inga hinder för att lägga en proposition i vår så att man kan få igenom den här lagändringen snarast.
De internationella reaktionerna beskriver Ulrika Westerlund som ”jubel och fanfarer”.
– Det finns många länder i Europa som har samma problem och nu hoppas man att förändringarna i Sverige kan sätta press, inte minst i Norden, säger Westerlund och berättar att finska syskonorganisationen SETA liksom norska LLH lyft frågan med hänvisning till den svenska debatten. Även i Danmark har debatten börjat komma igång och med en i det närmaste enig svensk riksdag är reformer att vänta även i grannländerna.
Qruiserbloggaren och kd-politikern Maria Hansson Nielsen fyller i i dagens glädjekommentarer:
– Jag kan bara säga äntligen. Jag är otroligt glad och lycklig över att KD äntligen fattat rätt beslut, säger hon
– Jag har länge fört debatten, både internt och externt. Att kristdemokraternas partistyrelse nu ändrat inställning, bevisar att när en debatt först på ett seriöst plan, är det lättare att få folk att lyssna på fakta. Redan vid det extra Rikstinget i januari förstod jag att något snart skulle hända, eftersom det kom fram partivänner och berättade att de ändrat åsikt efter att ha läts alla artiklar jag medverkat i.
– Nu är det dags att ta upp andra frågor som rör transsexuella, exempelvis orättvisan och motståndet inom sjukvårdsbyråkratin, avslutar Hansson Nielsen.

Hägglunds artikel på DN Debatt



Mer om tvångssteriliseringar:

77 169 namn mot tvångssterilisering


Steriliseringskrav tas upp innan sommaren

V och Mp driver på mot tvångssterilisering

Transsexuella avhumaniseras i debatten

Avklädd protest mot tvångssterilisering

Namninsamling mot tvångssterilisering

Tvångssteriliseringarna måste upphöra

Vi vet vad ni tycker – när blir det verklighet?

Vänstern tar utskottsinitiativ

QX Ledarstick: Testballongen gav klart besked

HBT-ministern dementerar regeringsuppgörelse


Tvångssterilisering blir kvar: ”Ett oerhört svek”

Moderater vill avskaffa steriliseringskrav

Maria Larsson kritiseras av sina egna

Politisk majoritet för transreformer

Tryck på Kristdemokrater efter rapport om transsexuella