Via TT kom idag beskedet att regeringen kommer att föreslå att kravet på att personer som vill genomgå könskorrigering inte skall behöva skilja sig och inte skall avkrävas svenskt medborgarskap.
Men som en eftergift till Kristdemokraterna backar de tre övriga regeringspartierna när det gäller att avskaffa tvångssterilisering för att få könskorrigerande behandling. Den frågan vill man nu utreda vidare.
– Det är ett oerhört svek, säger RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund till QX.se och berättar att hon först trodde uppgifterna från TT idag berodde på en missuppfattning.
Moderaterna beslutade vid sin partistämma i höstas att ställa sig bakom utredningsförslaget från Socialstyrelsen om att avskaffa lagkravet på tvångssterilisering. Folkpartiet klargjorde redan 2010 att man ställde sig bakom Socialstyrelsens förslag och vid partiledardebatten under Pride 2010 sa dåvarande Centerpartiets ordförande Maud Olofsson att hon ville få bort kravet.
– Jag tycker att det är på gränsen till en total skandal att regeringens enighet får gå före mänskliga rättigheter och att man låter en konservativ falang i ett så litet parti sätta dagordningen, säger Westerlund och förvånas över hur man från regeringens sida nu sviker sina egna väljare.
Även Maria Sundin, sekreterare i Transgender Europe, TGEU, en sammanslutning av 44 transpolitiska organisationer i Europa, är djupt upprörd över det svek hon upplever i och med dagens besked. Främst kritiseras Folkpartiets Barbro Westerholm för sin kommentar idag till TT: ”Det här kan man leva med. Det är ett bra steg framåt, där det tidigare har varit helt låst”.
– Hon kan säkert leva med detta, replikerar Maria Sundin. Men inte vi! Vi har haft ett bra stöd från många borgerliga politiker som sätter mänskliga rättighetsfrågor högt. Men så viner partipiskan och man böjer sig.
Ulrika Westerlund poängterar att det som nu föreslås från regeringen aldrig varit kontroversiellt och aldrig inneburit någon låsning. Kravet på skilsmässa innan könskorrigering är efter en dom i Stockholms Länsrätt i praktiken redan avskaffat, och kravet på svenskt medborgarskap har även Kristdemokraterna ställt sig positiva till att avskaffa.
– Detta är därmed inget steg framåt, säger Westerlund. Nu är det istället än mer så att man slagit fast vad som skall gälla och en ny utredning om steriliseringskravet kan endast handla om att man vill komma fram till något annat än det Socialstyrelsen presenterat.
Maria Sundin har redan fått ta emot en rad chockade reaktioner från transsexuella i Sverige och Europa.
– Det är helt glasklart att detta strider mot Europakonventionen, konstaterar hon och hänvisar till såväl Thomas Hammarberg som uttalanden från rådets Ministerkommitté.
– Nu hamnar Sverige bland bottenskrapet bland Europas länder när det gäller mänskliga rättigheter, säger Sundin.
Ulrika Westerlund lovar att man kommer fortsätta ta striden politiskt, men oroar sig för att den svenska hbt-rörelsen nu likt kollegorna i östra delarna av Europa tvingas ta den juridiska vägen för att tvinga fram praxisförändring och slutligen lagändringar. Förutom i frågan om skilsmässa vanns även namnstriden just domstolsvägen i Sverige, vilket pekar på en politisk svaghet i transfrågor.
Regeringens förslag läggs alltså fram trots att det finns en majoritet i riksdagen för att även avskaffa kravet på sterilisering. En liknande situation fanns även då frågan om en könsneutral äktenskapslag låg på regeringens bord och Kristdemokraternas motstånd fördröjde frågan.
Trots Barbro Westerholms uttalande till TT hoppas Maria Sundin på att det skall gå att bearbeta riksdagsledamöter från regeringspartierna.
– De måste rösta enligt sitt samvete, säger Sundin till QX. De är ju ändå människor som har moral och jag skulle aldrig vilja rösta mot min övertygelse i en sådan fundamental fråga om mänskliga rättigheter. De har nu chans att rädda sin heder.
Förutom Kristdemokraterna har även Sverigedemokraterna uttalat sig mot att avskaffa steriliseringskravet och såväl Westerlund som Sundin hoppas nu att 19 riksdagsledamöter från den borgerliga sidan kommer markera mot den ”oheliga alliansen”.
– Samtidigt är det viktigt att se att det är regeringen Reinfeldt som står bakom detta, understryker Sundin. Man kan inte bara skylla på Hägglund.
– Jag skäms över att vara svensk och över att vi inte lyckats sätta stopp för denna kränkning av de mänskliga rättigheterna. Den respekt Sverige haft i mänskliga rättighetsfrågor får sig nu en allvarlig knäck.
På Facebook har redan kampanjer startat för att protestera mot regeringens ställningstaganden och den europeiska transrörelsen samlar sig nu för att protestera.
– Detta kommer att vara en skamfläck som blir svår att försöka tvätta bort för Reinfeldt, säger Sundin och sammanfattar dagens reaktioner med ”fy fan”.
Från oppositionen kommer idag kraftfulla reaktioner. Vänsterpartiets Marianne Berg ”rasar” i ett pressmeddelande.
– Kristdemokraterna verkar tro att vi lever på 1800-talet. Vi har väntat i över fyra år på en lagändring och nu tillåter regeringen Kristdemokraterna att skjuta på frågan igen. Det är fruktansvärt, säger hon.
Även Lena Hallengren (s), som är vice ordförande i socialutskottet där frågan behandlas är besviken och sammanfattar för TT att ”KD vunnit och att Moderaterna inte tycker frågan är så viktig”.
Centerpartiets socialpolitiske talesperson Kenneth Johansson som även är ordförande i Socialutskottet går idag ut på partiets hemsida och markerar att partiet är mot tvångssterilisering. Likt riksdagskollegan Barbro Westerholm i TT-uttalandet understryker han för QX att han ser signalerna från regeringen som ett steg i rätt riktning.
– Vi i Centern tycker att Socialstyrelsens förslag skall genomföras i sin helhet. Regeringen har så här långt varit mogen att bli konkret i en del frågor och avser att jobba vidare med andra. Så länge jag ser att det går framåt, så känner jag trygghet och jag lovar att trycka på allt jag kan för att det inte skall bli långbänk utan leda till handling, säger han till QX

Ett av de upprop som idag börjar spridas på Facebook:
Kära statsminister,

Skriver angående det besked som lämnats idag att regeringen ämnar fortskrida med tvångssteriliseringar av transsexuella medborgare.

Jag vill veta varför du hatar mig så mycket att du vill ta ifrån mig mina möjligheter och rättigheter att bli biologisk förälder. Vad har jag gjort dig?

Svenska regeringen har ingenting i mitt underliv att göra. Ni borde ha bättre saker för er. Sluta skämma ut Sverige!

Mvh,
Jonah Nylund
transsexuell svensk medborgare