Efter att flera riksorganisationer för hbt-föreningar bildats har det nationella stödet till deras arbete inte helt räckt till. RFSL har förlorat fler miljoner i statligt stöd då pengarna fördelats även till bland annat HBT-socialdemokraterna, Öppna moderater och FPES som organiserar transvestiter.
HBT-minister Erik Ullenhag meddelade i söndags att man kommer öka stödet, från 2005 års nivå på 6,3 miljoner till 7,3 miljoner från 2014.
– Vi tycker det är viktigt att RFSL som den mest tongivande organisationen kan bedriva sin verksamhet på ett bra sätt, menar Christoffer Jönsson, ordförande i HBT-liberaler i en kommentar till Ullenhags förslag.
Jönson påpekar även att HBT-liberaler idag inte är en av de organisationer som tar del stödet och understryker att man drivit på för att stödet skall ökas.
Stödet till hbt-organisationerna fördelas av Ungdomsstyrelsen och baseras dels på antalet medlemmar men även på antalet lokalavdelningar.
Erik Ullenhag utlovade i helgen även att regeringen under hösten skall ta fram en hbt-strategi.
– Situationen för hbt-personer i Sverige är väsentligt mycket bättre än den för miljoner hbt-personer ute i Europa och andra delar av världen. Tyvärr visar dock olika rapporter på att hbt-personer i vårt land fortfarande utsätts för såväl våld som fördomar och diskriminering. De har ofta också sämre hälsa och större benägenhet att försöka ta sitt liv än heterosexuella. Särskilt viktigt är att fokusera på transpersoner, sa han i ett pressmeddelande i helgen.
I strategin skall utöver fokus på våld och diskriminering även jämlik vård och sociala insatser identifieras. ”Vidare kommer strategiska myndigheter utses och myndighetsuppdrag formuleras”, skrivs i pressmeddelandet.
Även från Öppna moderater välkomnas regeringens insatser.
– Att regeringen nu tar fram den första hbt-strategin för Sverige visar tydligt att det är Alliansen som är det självklara valet för hbt-personer, menar förbundsordföranden Fredrik Saweståhl. Vår regering har sett till att förbättra situationen för hbt-personer på en rad punkter sedan 2006 med samkönade äktenskap som största bedrift tillsammans med de reformer för transpersoner som lotsats genom riksdagen det senaste året, menar han.