– Miljöpartiet har alltid varit det självklara queerpartiet i svensk politik. Men det finns mycket kvar att göra i samhället innan alla vågar komma ut på sin arbetsplats, att krav ställs på normkritiskt bemötande och alla ges jämlik vård, säger Petter Forkstam, sammankallande i Grönt HBTQ-nätverk (MP).

– EU-valet närmar sig och vi kan se tydliga bakslag för hbtq-rättigheter i många europeiska länder. Därför behöver vi vara en tydlig motpol och ta debatten mot främlingsfientligheten och homofobin i vår vardag, säger Petter Forkstam.
Likt inom Vänsterpartiet har det suttit långt inne att få ihop ett hbtq-nätverk för Miljöpartiet de gröna. I de interna diskussionerna har det framhävts att partierna i sig är så hbtq-vänliga att det kan sända fel signaler att blida partipolitiska hbtq-föreningar eller nätverk.
Bland de nu existerande partipolitiska hbtq-föreningar som idag finns är HBT-socialdemokraterna det äldsta. Nyligen firade man 25 år. Öppna Moderater föregicks av en mer fristående förening som hette Gaymoderaterna. HBT-liberalerna är folkpartiets nätverk som ofta syns medverka vid Prideparader såväl i Sverige som ute i Europa, Vänsterpartiet startade tidigare under mandatperioden ett eget hbtq-nätverk efter att tidigare ha samlats inom Homosexuella Socialister. Centern har ett eget nätverk där förra året Tobias Alfredsson valdes till ny ordförande och även bland kristdemokrater har det funnits ett samarbete med det självironiska namnet Gomorra.
Grönt HBTQ–nätverk som blir namnet för det nya tillskottet säger att man ”syftar till att vara Miljöpartiets interna blåslampa i frågor om utveckling av hbtq-politik i kommuner, landsting och myndigheter när det gäller sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.”