Mässan som hölls var en del av programmet som ”European Forum of LGBT Christian Groups” hållit under veckan under en kryssning Stockholm-Tallinn-Helsingfors-Stockholm.

Tro hopp och kärlek i Alphöjdens kyrka

Under en gemensam bön bad man specifikt för HBT-personer i östra Europa vars situation har blivit alltmer sårbar och i Tallinn visades även Yulia Matsiys dokumentär ”They hate me in vain” om kristna HBT-personers situation i Ryssland.
Yulia är född i Moskva men numera bosatt i Milano och för QX berättar hon hur svårt det kan vara som homosexuell och kristen i Ryssland.
– Du lever på ett sätt i en dubbel minoritet, säjer hon. Du hör varken hemma i den kristna gemenskapen eller i den HBT-värld som blivit allt svårare efter 2013 års lag som förbjuder såkallad propaganda för icke traditionella relationer.

Filmregissören Yulia Matsiy

Dokumentären är filmad i Ryssland och Ukraina och visar hur kyrkan verkligen inte säger välkommen till regnbågens människor.

Ett välkommen som grannlandets biskop dock gav med besked under lördagens mässa.
– Min närvaro här idag är ett ställningstagande för de mänskliga rättigheterna, sa hon och i sin predikan och hoppades att inte bara Gud utan också politikerna skulle höra de utstöttas böner.

Monika E Pensar ledde inledningsprocessionen under mässan

Finländska journalister har frågat biskop Ahola varför hon ställer upp som predikant på en regnbågsmässa men för henne var det självklart. Biskop Askola sade att de sexuella minoriteterna och könsminoriteterna bär med sig ett budskap som behövs i kyrkan, nämligen vishet att beakta alla som har tvingats kämpa för att bli accepterade.

– Er berättelse delas av många som på olika sätt är annorlunda än den normativa majoriteten. Jag hoppas att er berättelse skall öppna vår kyrka att bli en rättvisare och mer inklusiv kyrka, där varje människa kan glädja sig åt livet och dess gåvor. Kristi budskap är kärlek och låt oss hoppas och tro att den kärleken kan få visa sig i all former även i Afrika, Asien och Östra Europa.

Se trailer för filmen om hbt-kristna i Ryssland