För 65 år sedan samlades 35 män och en kvinna ”hos vännen G-A. Petersson i Solna” för att bilda en svensk sektion av det danska Forbundet af 1948, som den organisation hette som homosexuella bildat i Danmark. Namnet syftade på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Det danska förbundet hade fått flertalet svenska medlemmar och det var några av dessa som samlades för att forma en egen svensk organisation.
När förbundet, som numera inte enbart arbetar för homosexuellas rättigheter, utan även inkluderar bisexuellas, transperoners och queeras rättigheter, under onsdagskvällen firade i lokalerna på Sveavägen i Stockholm kunde det konstateras att mycket hänt sedan 1950.
I ett pressmeddelande berättar förbundet om en tydlig seger för rörelsen: ”1953 väckte RFSL, för första gången, i en skrivelse till Socialdepartementet, frågan om äktenskap för samkönade par. Kravet ansågs dock inom den egna styrelsen som så vågat att man övervägde att försöka få tillbaka skrivelsen. ‘Fara är att tidningarna skulle ägna stort intresse om de fingo vetskap härom’, står det i ett protokoll från januari 1954. 56 år skulle det komma att ta innan dessa tidiga RFSL-aktivisters vision om samkönat äktenskap kunde förverkligas 2009.”
På plats vid festen fanns flera tidigare ordförande. En rad närstående organisationer uppvaktade och flera riksdagsledamöter, Olov Lavesson (m), Karin Rågsjö och Hans Linde (v) liksom Barbro Westerholm (fp) fanns på plats. Märkbart var även många medlemmar inom RFSLs Newcomers där nyanlända, varav större delen flyktingar, organiserar sig.
Och just Barbro Westerholm blev en av de fyra som under kvällen fick motta förbundets eget pris: Hedersregnbågen. Westerholm prisades för sitt idoga engagemang för hbtq-personers rättigheter allt sedan 1979 då hon som Generaldirektör, efter att en grupp från RFSL ockuperat trappan, snabbt hanterade beslutet att avskaffa sjukdomsklassificeringen. Kopplad till samma händelse var även QX Förlagschef Jon Voss som var en av de som satt i trappan. Även han fick ta emot en Hedersregnbåge för ”pionjärinsatser inom media skapad av och för hbtq-personer.” Jon Voss var med i början av Stockholm Gay Radio och blev 1980 ”Stockholmsredaktör” för dåvarande gaytidningen Revolt och har sedan dess varit med att starta och driva Magasin Gay, Reporter och nuvarande QX Förlag.
På telefonlina från Kiev kunde Maria Sundin ta emot den tredje Hedersregnbågen för kvällen. Maria Sundin befinner sig i Kiev för att vara med att påverka Ukraina att få en ändring av lagstiftningen kring juridiskt kön och transpersoners tillgång till behandling. Sundin är en av Sveriges mest erfarna transaktivister som har ett stort internationellt engagemang. Den fjärde Hedersregnbågen gick till tidigare riksdagsledamoten Jörn Svensson (v). Han var tidigt ute att aktivt driva homosexuellas rättighetsfrågor i riksdagen och var flitig gäst hos RFSL vid bland annat Homosexuella Frigörelseveckan, föregångaren till Pride. Svensson som i en intervju i tidningen Revolt berättat att hans engagemang i homofrågor startade i mitten av 60-talet blev hyllad för sitt tal vid ”Befrielsedagen” 1978 då han uppmanade homosexuella att ”Gå rakt fram och låt folk prata”. RFSL lyssnade uppenbarligen framgångsrikt på detta.
Under året har flera hbtq-verksamheter förutom RFSL firat jubileum. Läderklubben SLM 40 år, Posithiva Gruppen 30 år, Viking Bears och QX Förlag 20 år.