Berätta Ago, vad var din idé med videon på You Tube?
– Det var helt enkelt att visa att det finns normala estländare som är gay och det betyder inte att man är sjuk eller psykiskt instabil. Jag tog mod till mej för att visa Estlands folk att även vi kan dela vår kärlek och gifta oss. Den andra poängen var att förklara för föräldrar att de inte behöver oroa sej om deras son eller dotter är homo.

Du chattade förra veckan med läsarna på Estlands största tdning ”Öhtuleht”. Vad fick du för typ av frågor?
– Tyvärr så var det bara ett trettiotal intressanta frågor bland de över 550 kommentarer som kom in. Lite synd eftersom många av kommentarerna var negativa eller helt enkelt bullshit. Frågorna varierade från vem jag tycker är Estlands attraktivaste man till vad jag tycker om det ekonomiska läget.

Du bor i Tartu, en stad med cirka 100.000 invånare. Hur är det med HBT-livet i Estland utanför Tallin, som är den enda staden med gaybarer?
– Tartu är en väldigt vacker stad. När jag först kom hit så kände jag mej utanför och ensam men såsmåningom fick jag vänner och började aktivera mej. Det är från Tartu som NGO Estonian Gay Youth:s verksamhet sköts och om allt går som det skall kommer vi att ha nästa Pride i Tartu. Dessutom ordnas det minst ett gayparty i månaden och en hel del andra aktiviteter som filmkvällar, bowling och liknande. Jag har bott i Tallin och tyckte om den stora gaygemenskapen och alla partyn men nu åker jag dit bara tillfälligtvis. Det känns inte som hemma längre. Och här i Tartu finns det rykten om att det snart startas ett gaycafé.

Hur är det med situationen för HBT-personer i Estland idag? Det finns ett förslag att godkänna registrerat partnerskap.
– Under Sovjettiden var det i lag förbjudet med förhållanden mellan två män eller två kvinnor och majoriteten av befolkningen tycker fortfarande att homosexualitet är en sjukdom och att gay-personer borde sändas iväg till någon isolerad ö. Vissa framsteg har emellertid gjorts bland annat med en lag som förbjuder diskriminering av homosexuella. En familjelag är nu under arbete men det finns en chans att HBT-personer inte får några rättigheter där. Nästa steg är en partnerskapslag. Överlag tror jag dock att Estland är tolerantare än de andra baltiska länderna.

Hur har reaktionen bland dina närmaste varit när du kom ut offentligt?
– För det mesta positiv och stödjande. Man har sagt att jag är modig. Pappa var dock ganska konservativ i sin hållning och blev arg. Jag förstår honom eftersom det lätt är så för män i Estland. Väldigt stora känslor där, men det blir nog bra. Det är jag säker på.

Det har varit ganska aggresiva stämningar mot gay-personer i Estland. Exempelvis våldsamheterna på Prideparaden 2007. Håller attityderna på att förändras?
– Tyvärr så tror jag inte så mycket hänt de senaste åren. Ifjol ordnades ingen ordentlig parad ens under Pride-veckan. Jag hoppas folk skulle börja förstå innebörden av Pride. Att det behövs för att sätta fokus på de problem som HBT-världen har. Samtidigt som det är ett firande. Under Pride ordnas det workshops, utställningar och kulturella evenemang. Jag har svårt att förstå att samhället bemöter ett sådant evenemang med hat och våld.

Vad skulle du ge för råd till en person som är på väg att komma ut ur garderoben?
– Berätta först åt dina närmaste vänner som du litar på. Dom älskar dej och kan vara ett stöd när det är dags att berätta för exempelvis föräldrarna. Vad gäller föräldrarna är det bara att finna mod och sätta sej ner och berätta. Kanhända mamma börjar gråta, eller att pappa blir arg men det får man vara beredd på. Låt dem lugna ner sej. Det viktiga är att man inte bygger upp murar. Säg att du är lycklig som du är och att du hoppas att de älskar dej.

Det har varit en skandal kring dej angående några nakenbilder?
– Det var bilder som jag tog helt för privat bruk för två år sedan. Fotografen la sedan ut dem på internet och de läckte till en tidning. Som tur var så publicerades de aldrig i tidningen men det blev endel skriverier.

Hur är det med ditt eget liv och framtid? Har du någon Mr Right?
– Jag har ett öppet hjärta. Tar det ganska lugnt på den fronten. Jag är ju ung och har hela livet framför mej. Jag koncentrerar mej mycket på andra saker nu. Exempelvis på mina studier. Siktar på att komma in på universitetet. Jag siktar på en karriär inom IT-branschen. Det andra stora intresset är politik, där jag tror man kan lyckas även som öppet gay. Vad gäller kärleken måste jag ännu säga att jag är en ganska öppen och vänlig person men det verkar som om många killar blir rädda för det.




Estland i QX GayMap

Ago Press komma ut-video på You Tube