QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
Naughty :P
Fag For Real
En nära nominering till August…
stellanbloggen
VARFÖR JAG HATAR MITT LIV JUST…
Tompalicious
Galen kärring
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
HBTQ är mer än bara H och B...
General
Målinriktad
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Mångfald är regnbågens budskap
DJ KATJA GUSTAFSS…
Firar 10 år
SEXPERTERNA
ÄLSKAR DU OCKSÅ ATT PRATA BÖGS…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Snygga paket
Inside My Head
tre söta killar

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Onsdag 26 oktober 2016
Läs QX Oktober 2016 här!
Läs QX Oktober 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Foto: REUTERS/Ints Kalnins(Scanpix
Jóhanna Sigurdardóttir

Öppet lesbisk kan ta över på Island

REYKJAVIK. Island är på väg att bli först i världen med att få en öppet homosexuell regeringschef.
 Det kan bli resultatet av regeringskrisen i landet, vars förmodade lösning är att Socialdemokraterna och Vänstern-De gröna bildar en minoritetsregering. Troligen med nuvarande socialminister Jóhanna Sigurdardóttir som statsminister.

Jóhanna Sigurdardóttir är 66 år gammal och har varit socialminister i Island sedan 2007, en post hon också innehade 1987-94. Hon är gift med författaren Jónina Leósdóttir och har tre vuxna barn. Sigurdardóttir har varit politiker under en stor del av sitt liv och suttit i det isländska Alltinget sedan 1978. Sin yrkeskarriär inledde hon dock med att arbeta nio år som flygvärdinna på Icelandic Airlines. Enligt en nyligen gjord mätning är öppet lesbiska Sigurdardóttir Islands populäraste minister. 73 procent tycker hon gör ett bra jobb. Detta i ett land där politiker för närvarande, som ett resultat av att finanskrisen drabbat Island hårt, inte står högt i kurs.

Landets hittillsvarande statsminister Geir Haarde, partiledare för borgerliga Självständighetspartiet, avgick under måndagen sedan koalitionspartnern Socialdemokraterna dragit sig ur koalitionen. Den regering som tar vid sitter i första hand till dess att ett förväntat nyval har hållits den 9 maj och får axla ansvaret för ett land i djup kris. Staten har redan tvingats ta över landets skuldtyngda tre största banker och den isländska kronan har rasat i värde. Arbetslösheten är på väg att stiga dramatiskt och tillväxten beräknas i år sjunka med tio procent. Sedan förra veckan har de protester i Reykjavik som hållits varje lördag övergått till att hållas varje dag. Demonstranternas främsta krav har varit att de styrande politikerna ska ta sitt ansvar för den uppkomna krisen och att regeringen ska avgå.

Islands president Olafur Ragnar Grimsson gav under tisdagen den socialdemokratiska ledaren Ingibjörg Gisladóttir uppdrag att bilda ny regering. Gisladóttir, som varit utrikesminister i den avgående regeringen, väntas göra detta tillsammans med det största oppositionspartiet Vänstern-De gröna och med stöd i Alltinget av liberala Framstegspartiet.

– Jag tackar presidenten för hans förtroende och vi kommer att försöka nå en snabb lösning i våra diskussioner, helst till helgen, sade Gisladóttir.

Hon väntas dock inte själv bli ny statsminister, utan lanserade i måndags partikollegan Jóhanna Sigurdardóttir på den posten. Detta är en följd av att Gisladóttir nyligen, i Sverige, fått en hjärntumör bortopererad och planerar att vara ledig i en till två månader. Som om det inte fattades dramatik i det tidigare så lugna politiska livet i Island så har även den avgående statsministern Geir Haarde diagnostiserats med en tumör. I Haardes fall en elakartad strupcancer. Med en ny regering ledd av Socialdemokraterna blir det alltmer troligt att Island närmar sig EU. Partiet förespråkar EU-medlemskap och som en följd av krisen har man nu också opinionen i Island på sin sida i den frågan.

Samkönade par har kunnat ingå partnerskap i Island sedan 1996 och 2006 likställdes samkönade par när det gäller möjlighet att adoptera barn, inneha gemensamt föräldraskap och få tillgång till insemination. Båda besluten fattades av det isländska Alltinget i politisk enighet mellan partierna. En regeringskommitté har för närvarande till uppgift att överväga införande av könsneutralt äktenskap.
Lars Jonsson


(Club has terminated) Island i QX GayMap
 
Bookmark and Share
 

Annons