Vi får inte tycka om vem vi vill, vi får inte gifta oss med vem vi vill och vi får inte leva våra liv som vi vill. Överallt gror och växer fördomar mot de människor som går emot ”normen”. Vi tänker på våra medmänniskor som räknas till kategorin hbt.

Som svenskar kan vi tycka att Sverige kommit en bit på vägen mot respekt för alla människor, oavsett sexuell läggning, kön, könsidentitet och könsuttryck. En bit iallafall, men fortfarande har vi lång väg kvar. Som européer och som världsmedborgare vill vi känna stolthet för mångfald och respekt. Men i den europeiska union vi tillhör, med 27 medlemsstater, kan vi med ledsamhet konstatera att respekten människor emellan i många länder är på en låg nivå.

Att jobba vidare i Sverige, att uppdatera ”normen” att inkludera hbt, är en självklarhet för oss, men vi måste också vända blicken utåt. Vi kan aldrig acceptera något annat än respekt för varandra och ett fullkomligt upphörande med aggressioner mot hbt-människor. Punkt slut.

Asylrätt
Situationen för hbt-personer i många av EU:s och världens länder är mycket svår. Vardagen består av förföljelse, hat, hot och våld. Homosexuella relationer är förbjudna i drygt 70 länder och i närmare tio av dessa kan dödsstraff utdömas. Därför flyr varje år tusentals människor. Svenska myndigheter måste därför i asylprocessen säkerställa att de som flyr med hänvisning till hbt får skydd. EU måste ändra asyllagstiftningen så detta blir verklighet i hela unionen.

Direktiv mot diskriminering
I juli 2008 föreslog EU-kommissionen ett direktiv som förbjuder diskriminering på en rad grunder, däribland sexuell läggning inom alla områden i samhället. Idag förbjuds endast diskriminering som sker på arbetsmarknaden. Vi vill se ett heltäckande skydd i EU:s alla medlemsstater. Vi kan inte acceptera något annat än lika rättigheter vad gäller socialt skydd, sociala förmåner och tillgång till varor och tjänster inklusive vård och omsorg. Kraven är dock kontroversiella. Vissa regeringar har hävdat kulturella och religiösa undantag från principen om likabehandling och förslaget är nu helt blockerat. Följaktligen blir hbt-personer dagligen diskriminerade och EU står och stampar på samma plats som tidigare. Det är dags att agera. Stoppa diskrimineringen nu!

Fri rörlighet för alla
Ett av de enklaste orden att förstå och ett av de finaste orden som finns är ordet ”familj” – personer som lever tillsammans och som kanske blir några till vad det lider. I EU råder fri rörlighet för medborgarna inklusive familj. Men inte för alla. EU:s definition av ”familj” är inte i fas med verkligheten. I praktiken räknas idag bara heterosexuella äktenskap, då EU och en majoritet av medlemsstaterna vägrar erkänna samkönade par som är gifta makar, registrerade partner eller sambor i ett annat land. Resultatet blir diskriminering till exempel i samband med skatte- och arvsfrågor samt barns rätt till omsorg och vårdnad. Vårt krav är inte svårt – alla EU-medborgare ska ha fri rörlighet!

Slutligen vill vi påtala EU:s möjlighet att vid internationella förhandlingar kräva av andra länder att upprätthålla en viss miniminivå på mänskliga rättigheter och då inkluderat hbt. EU är inflytelserikt och har alla möjligheter att sätta upp krav.

Idag skriver vi den 17 maj. Det är världsdagen mot homo- och transfobi. Tänk om vi alla kunde fira att just denna dag, just i detta nu, ”normen” var uppdaterad och alla människor hade lika värden och lika rättigheter. Vi är säkra på att den dagen kommer och vi fortsätter vårt arbete för att vi snart, mycket snart, ska komma dit.

Anna Hedh (S)
Europaparlamentariker

Hillevi Larsson (S)
Riksdagsledamot

Peter Weiderud (S)
Broderskapsrörelsen

Martin Engman (S)
Hbt-socialdemokrater