Den 20 maj röstar riksdagen om ett lagförslag som riskerar att göra livet farligare och försämra hälsan för några av Sveriges mest marginaliserade grupper. Om förslaget går igenom kommer sexköp på distans, alltså online, att kriminaliseras. Det är en lagstiftning som sägs skydda, men som i praktiken slår direkt mot hbtqi-personer som ofta redan lever i ett utanförskap.
Hbtqi-personer är en grupp som i högre utsträckning än majoritetsbefolkningen har erfarenhet av att sälja sex. Studier från både Folkhälsomyndigheten och RFSL Ungdom visar att särskilt unga hbtqi-personer, transpersoner och personer med osäker försörjning är överrepresenterade bland de som haft sex mot ersättning. Dessa erfarenheter är ofta kopplade till diskriminering, utsatthet på arbetsmarknaden och bristande tillgång till tryggare inkomstkällor som är faktorer som gör kriminalisering till en ännu större risk för denna grupp.
Trots att forskning visar att en större andel hbtqi-personer än övriga befolkningen har erfarenhet av att ha haft sex mot ersättning nämns de inte alls i utredningen bakom lagförslaget. Att osynliggöra dessa erfarenheter innebär att analysen brister i både jämlikhetsperspektiv och verklighetsförankring.
I stället för att stärka deras rättigheter vill regeringen nu skicka människor som har sex mot ersättning rakt in i en rättsosäkerhet där kollegialt samarbete och digitala gemenskaper kan tolkas som koppleri.
Ett slag mot hivprevention och sexuell hälsa
Förslaget riskerar att kraftigt försvåra hivprevention. När digitala sexköp övervakas och kriminaliseras, tvingas många som har sex mot ersättning online i stället till fysisk sexhandel: En mer anonym men också mer riskfylld miljö. Vi har sett konkreta exempel på detta. Nyligen rapporterade medierna om en transkvinna i Stockholm som blev utsatt för övergrepp och rånad av två män.
Kondomer är det bästa sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara infektioner. Personer i RFSL Stockholms medlemsgrupp Queer Sex Workers har angett att de undviker att bära kondomer eftersom polisen vid flera tillfällen konfiskerat och använt dem i rättsprocesser. Det är ett enormt bakslag för folkhälsoarbetet.
Kriminalisering skapar osäkerhet, inte skydd
Lagen skulle även kriminalisera forum och hemsidor där personer som har sex mot ersättning kan diskutera säkerhet och hälsa. I praktiken tystas deras röster och tillgången till kunskap försvåras.
I en situation där en av tio män i Sverige någon gång köpt sex är detta inte en perifer fråga – det är en folkhälsofråga. Vi som arbetar med hivprevention hamnar ofta i ett tomrum mellan Folkhälsomyndighetens rekommendationer och rättsväsendets repressiva metoder. Lagförslaget underminerar den nuvarande sexköpslagen, vars syfte är att minska prostitution, inte att förvärra situationen för dem som redan är mest utsatta.
Lyssna på de som berörs – dra tillbaka förslaget
RFSL Stockholms hiv-preventiva arbete når många av dem som ofta osynliggörs och vars röster sällan blir hörda. Det är dessa röster ni måste lyssna på nu.
Vi kräver att Sveriges regering drar tillbaka lagförslaget i dess nuvarande form. För en direkt dialog med personer som har sex mot ersättning och satsar på stödinsatser i stället för ytterligare kriminalisering. Trygghet och hälsa skapas inte genom förbud, utan genom inkludering och respekt.
Uppdaterad 2025-05-20