Ekonomin för Stockholm Pride fortsätter att vara ett stort problem. Föreningen redovisade 2010 två miljoner i förlust, året därpå ett närmast katastrofalt utfall på minus 5 miljoner som dock kunde minska till 3,9 miljoner minus efter ackordsförhandlingar, det vill säga att leverantörer gick med på att minska sina ekonomiska krav på Pride.
Året efter, 2012, kunde festivalen visa ett stort överskott på 3,6 miljoner förutom stora besparingar även till följd av att ytterligare leverantörer till 2011 års festival gått med på att få mindre betalt.
Inför årsmötet den 16 mars kom under söndagen redovisningen av utfallet för 2013 års festival. I år redovisas återigen en stor förlust.
2 744 000 kronor minus gick festivalen som minskade omsättningen från 2012 års 14 miljoner till dryga 10 miljoner 2013. Verksamhetskostnaderna ökade från 2012 års festivals knappa 8,5 miljoner till 2013 års knappt 10,4 miljoner.
Det egna kapitalet som efter 2012 års återhämtning låg på plus 764 360 kronor hamnar efter 2013 års verksamhetsår på minus 1 979 540 kronor.
Revisorerna påpekar inför årsmötet att det fortsatt finns ekonomiska tvister med leverantören av presentartiklar till festivalen liksom med den tidigare festivalchefen. Detta, varnar man för, kan påverka det ekonomiska slutresultatet. Revisorerna säger även i sin kommentar att advokatkostnaderna har varit ”anmärkningsvärt höga” och legat på kring en halv miljon kronor. Kostnader man konstaterar har haft med framtagande av avtal att göra. Avtal som kan återanvändas och därmed ses som en investering.
Trots att revisorerna i sitt uttalande framför oro och kritik mot bland annat en allt för optimistisk budgetering när det gäller entréintäkter så menar man att styrelsen skall ges ansvarsfrihet.
I pressmeddelandet från Föreningen Stockholm Pride konstateras just att besökarantalet i Pride Park varit mindre än beräknat vilket lett till minskade biljettintäkter.
Trots det stora underskottet så räknar dock föreningen med att denna gång kunna betala sina skulder utan att be leverantörer att skriva ner sina skulder.
– Det återstår ett antal fakturor som ska betalas. Vi för konstruktiva och bra diskussioner med våra samarbetspartners. Inga ackordsförhandlingar är aktuella utan alla leverantörer kommer få fullt betalt, säger Peter Rimsby, ordförande för Föreningen Stockholm Pride.
Rimbsy, som under lördagen meddelade att han inte ställer upp till omval, berättar att man inför 2014 års festival kommer strama åt utgifterna och man satsar på en ”nyskapad sponsorenhet som kommer fokusera på att utveckla vårt sponsorarbete med etablerade och nya samarbetspartners.” Dessutom hoppas man nu få mer besökare i parken genom att sänka biljettpriset för ungdomar upp till 26 år.
– Med en minskad kostnadsram, erfarenhet av Östermalms IP som Pride Park, intensifiering i sponsorsarbetet och lägre biljettpriser har vi nu de rätta förutsättningarna och ser fram emot årets festival, avslutar Rimsby föreningens pressmeddelande med anledning av förlusten.