I två år har integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni fått frågan om att inviga Pride Ung. Ikväll hade hon lämnat sina egna barn på landet och talade till andra ungdomar från Kulturhusets scen.

Språket kunde ha varit enklare – det satt fler än en fågelholk i publiken.

– Det är jättebra att hon pratar om vad regeringen gör, men man måste anpassa sig till de man pratar med. ”Antidiskrimineringsdirektiv” kanske inte är ord som många unga känner till, sade Stockholm Ungdoms ordförande Felix König vilket även Nyamko Sabuni höll med om.

– Jag tänkte inte på att de skulle vara så unga. Jag brukar tala enkelt. Det var olyckligt.

Mest handlade talet om våld i samkönade parrelationer och det svenska EU-ordförandeskapet.

På årets gaygala sade du att årets viktigaste fråga var att hjälpa just unga hbt-personer. På vilket sätt berörs de av våld i samkönade parrelationer? De flesta har heterosexuella föräldrar…
– Ja, men när de själva växer upp och hittar en partner inser man att livet inte bara är schlagers längre. Då vill jag att de ska veta att regeringen nu uppmärksammar att det finns våld även i samkönade relationer.

Nyamko Sabuni vill även förbättra unga hbt-personers hälsa. Hur det ska gå till kunde hon inte svara på eftersom hon fortfarande väntade på svar från en utredning.

Felix König menade att utredningar inte ger något konkret resultat.

– Jag tror tyvärr inte att något kommer hända. Siffrorna har sett likadana ut i flera år. Det kom en rapport igår från Folkhälsoinstitutet som visade att var fjärde homo- eller bisexuell kille eller tjej försökt ta livet av sig. Tre gånger fler än heterosexuella.

Enligt Felix König är mötesplatser den bästa lösningen. Han ville veta hur regeringen ska göra för att skapa flera mötesplatser som nedläggningshotande fritidsgården Egalia. Nyamko Sabuni svarade att det inte var regeringens sak utan kommunernas och att de varje år får 80 miljoner att lägga på ungdomsverksamhet.

Felix König var inte nöjd med svaret.

– Om kommunen inte klarar av det måste regeringen gå in och finansiera på något sätt. Det är skandal att man inte hittar pengar till något sådant här.