– Allt som på något sätt låter ”nytt” ger mig en kick. Det är svårt att beskriva. Dansmusik ska innehålla en stor portion funk och det måste låta disco – minimal eller maximal. Min musik är nog mer ”maximal”. Och jag gillar vokala låtar, texterna är de viktigaste bitarna som du tar med dig hem efter en bra utekväll, helt enkelt för att de är enklast att komma ihåg, säger ND_Baumecker.


Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

”ND” har varit dj sedan 1989. Han började spela Acid House i highschool som en motreaktion till all den Rod Stewart och Rolling Stones som spelades på festerna. Första officiella giget var på en liten bar i Frankfurt/Mains red light district 30 april 1991.

I lördags den 16 januari 2010 intog ND för första gången Stockholm och Berns nattklubb 2.35:1 + GAY. Bernsarrangörerna tar först och främst in dj:s som inte är straighta när det är gaykvällar, som ND_Baumecker. Men enligt honom själv har läggningen inte längre någon betydelse i musikbranschen:
– Det spelar inte längre någon roll om man är gay eller straight. Den som tycker annat ska inte vara i branschen.

Till vardags jobbar ND på Berghain där han enligt rykte anordnar snuskklubbar. Berghain är välbesökt av bögpubliken och ND är den som fixar de bästa festerna.


Började spela house i början av 90-talet och har aldrig slutat.

Vilket är ditt framgångsrecept för en perfekt klubbkväll?
– Var hängiven det du gör, det räcker.

Hur snuskig får man bli på dina klubbar i Berlin?
– Smeta ner, känn lukten, bryt en regel.

Vilken är den coolaste klubb du spelat på under dina 19 år som dj?
– Ostgut/Panorama Bar/Lab.oratory/Berghain.

Vilken musik älskar du att spela?
– Jag började spela house i början av 90-talet och har egentligen aldrig slutat med det. Men jag har gått igenom olika faser, från Warp till Rephlex till Strictly Rythm till Ectomorph till…

Vilka musiker inspirerar dig?
– Musiker som lägger till en twist till den rådande trenden eller som gör något helt nytt, men de är väldigt svåra att hitta i dessa dagar. De som lyckas bäst just nu är nog killarna från DFA.

Vad tycker du om Sverige och de svenska killarna?
– Jag är ett fan av Skandinavien men det här är första gången som jag är i Sverige. Det är spännande, från vad jag hört av mina svenska vänner har vi mycket gemensamt. Och svenska killar är heta!




Håll utkik: Efter Steffi von Berghain som är ND_Baumeckers kollega och Panorama Bar Resident-dj, en förbannat cool flata som brukar lyfta dansgolvet på 2.35:1 när hon är här och gästspelar. En intervju med Steffi kommer i februarinumret av QX som kommer ut onsdag 27 januari.