Intervju i QX januari:

Efter flera års våndor och funderingar har Andreas bestämt sig för att det är dags att ta steget ut i offentligheten. I QX berättar han att det är tack vare sin fantastiska familj och sina underbara vänner som han orkar gå ut med det.
– Utan deras stöd hade jag aldrig gjort det.
Har du funderat tidigare på att berätta det?
– Ja, jag har i alla fall lekt med tanken att någon gång göra det, men allt har sin tid. Nu känner jag att jag är i rätt stadie i livet, att det är dags. Jag har under flera års tid sjungit på regnbågsmässor i kyrkor och stöttat World Aids Day och jag har känt så många gånger att jag velat ställa mig upp och säga ”jag har också hiv”.
– Jag hoppas självklart att det ska vara bra att folk nu får ett ansikte på någon med hiv. Jag vet att det finns fler i min bransch som har det, det är bara så synd att det ska vara ett ämne som är tabu. Det pratas ju inte så mycket om det. Det var som en av mina kompisar sa ”jag trodde bara att det var barnen i Afrika som hade hiv”.
Är du nervös för hur du kommer att bli bemött nu när du berättat?
– Både ja och nej, jag kommer säkert bemötas av folk som inte förstår och av elaka tungor, men det kan jag inte bry mig om, de är ändå inte mina vänner.
Det är första gången som en offentlig person går ut i Sverige och berättar öppet om sin hiv-infektion sedan Sighsten Herrgård gjorde det 1987.
– Jag får väl nånstans ta över fanan efter Sighsten. Jag vill visa att man inte behöver se sjuk ut när man har den här infektionen, man kan se bra ut och vara framgångsrik och jag önskar att jag kan inspirera andra att våga berätta.
När fick du vet att du är hiv-positiv?
– Det var en tid sedan. Men alla detaljer och så är jag inte riktigt mogen att prata om än. Det får nog vänta ett tag.
Vet du vem det var som smittade dig?
– Nej, och jag har aldrig känt att jag måste veta det. Det är klart att jag haft mina funderingar, men det känns inte så viktigt att veta. Vad kan jag göra? Slå honom? Nej, jag har valt att lägga min energi på att blicka framåt.
Var du tillsammans med någon när du fick beskedet?
– Ja, jag gick hem och berättade det på en gång för honom.
Men han hade inte blivit smittad?
– Nej, alla mina tidigare pojkvänner har varit friska. Min nuvarande fästman är också frisk.
Hur kommer det att kännas när den här tidningen kommer ut?
– Jag ska faktiskt åka utomlands nu. Så jäkla stark är jag inte att jag orkar vara här när det blir offentligt. Jag vill prata om det här nu, men sedan vill jag inte älta det mer. Inte förrän jag känner mig mogen att prata mer om det igen. Jag tycker fortfarande att det känns overkligt att jag sitter här och pratar om det. Men nu är det i alla fall gjort. Och det känns skönt!

Läs hela intervjun med Andreas i QX januari som går att ladda ner som pdf gratis här.

På Qruiser finns klubben Andreas Lundstedt

Publicerad: 2007-12-18 20:00:00