Det här minst sagt speciella året börjar lida mot sitt slut och vi har låtit hbtq-profiler summera det åt oss. Serier, låtar, pandemin och vad de tror kommer vara ”inne” 2021 är några av de saker som våra kära favoriter fått svara på. En gemensam sak för samtliga summeringar är att detta är onekligen ett år olikt något som någon någonsin upplevt!

 

Thomas Sekelius

Influencer, make-up artist 

Tre höjdpunkter för dig under 2020?
– Jag blev certifierad make up artist. Jag kom ut som pansexuell och berättade om mitt tidigare förhållande. Jag flyttade in till stan.

Vad ser du fram emot 2021?
– Att pandemin förhoppningsvis tar slut och att livet återgår till det normala. Händer det så ser jag fram emot att dansa, kramas, resa och allt sånt där som vi innan pandemin tog lite för givet.

Hur firar du nyår?
– Förmodligen själv på grund av restriktionerna.

 Har du något nyårslöfte?
– Nej, jag brukar inte ha något nyårslöfte, känns som en onödig press.

En låt som summerar ditt 2020?
– Rain On Me med Gaga och Ariana.

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– Love Is Blind och Love on the Spectrum var två serier jag sträckkollade och var väldigt investerad i.

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– Fuck all the way off.

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– Som tur är så har jag möjligheten att jobba hemifrån och kan jobba trots pågående pandemi, så jag har hållit mig hemma mer istället för att jobba på kontoret, samt avstått från fester och onödiga sammankomster, speciellt i våras och nu i höst. Vi fick ju ändå lite sommar i alla fall när det verkade som att det gick åt rätt håll, men nu gäller det att följa de restriktioner som finns. Det jag saknar mest är att inte vara orolig för något vi inte känner till helt och hållet. Att kunna vara närgången och kramas när jag träffar mina vänner eller familj. Som jag nämnde innan, sånt som jag tog för givet innan är det jag saknar mest idag.

 

Lotta Schelin

Föredetta fotbollsspelare 

Tre höjdpunkter för dig under 2020?
– Vi firade min sons ettårsdag, det kändes overkligt stort. Det händer så mycket under det första året och det går så sjukt fort. Min bok I huvudet på Lotta Schelin släpptes och visst var det lite läskigt, men mest bara hur häftigt som helst och en rolig upplevelse. Pandemin innebar att många av mina jobb försvann, jag har nog aldrig haft så lång sommarledighet och tid tillsammans med familjen. Jag minns särskilt ett kvällsdopp i en liten bergssjö där jag växte upp. Min systers familj var också med och det var så varmt i vattnet att vi kunde ligga i och bada med ungarna hur länge som helst.

Vad ser du fram emot 2021?
– Att Coronavaccinet visar sig fungera så att världen sakta kan återgå till ett normaltillstånd som är tillåtande och låter oss vara nära varandra igen, att vi kan kramas, ha middagar för familj och vänner, att få sitta i en publik och njuta av uppträdande av olika slag.

Hur firar du nyår?
– Tillsammans med min systers familj… hoppas jag. Förhoppningsvis kan vi vara ute och aktivera ungarna med något kul på dagen, käka gott och ringa ut skitåret på tolvslaget med ett riktigt gott bubbel.

Har du något nyårslöfte?
– Nej, jag brukar aldrig ha några nyårslöften.

En låt som summerar ditt 2020?
Arvingarnas I do har gått varm här hemma. Min son älskar den, han dansar, springer runt och ler med hela ansiktet varje gång jag sätter på den.

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– Svårt att välja en, det finns så himla många bra serier och i år har man ju haft extra mycket tid att kolla på serier, men jag säger Hemma igen, en australiensisk serie. Den är inte ny, de första avsnitten kändes lite såpopera, men shit vad den tog sig. Finns på SVT och den kan jag varmt rekommendera om någon har missat den.

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– Du kom och förpestade din omgivning, men tack trots allt för att du tvingade oss att stanna upp och reflektera över vad som verkligen betyder något och hur skört allt faktiskt är om vi inte är rädda om varandra. Ser verkligen fram emot att du lämnar oss nu.

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– Först och främst försvann alla mina jobb på ett bräde vilket var en ganska omskakande och svår omställning under våren. Sedan har det varit tufft i perioder att inte kunna träffa sina nära och kära, som för många andra har den biten kanske påverkat mig mest trots allt. Jag längtar efter att få kramas utan att tänka mig för.

David Färdmar

Regissör

Tre höjdpunkter för dig under 2020? 
– Världspremiären av vår film ARE WE LOST FOREVER på Göteborg Film Festival i den fullsmockade biosalongen på Capitol den 25:e januari, och sen de magiska efterföljande tio dagarna med ytterligare tre utsålda visningar och superintressanta Q&A:s och mingel och fester med vänner och branschkollegor. Hade vi vetat då, vad som komma skulle, eller vad som inte komma skulle – hade jag försökt njuta än mer …

– Att jag tackade nej till att fortsätta ett castingjobb som drog ut på tiden och höll löftet till mig själv och belönade mig själv med min allra första riktiga semester på många år, under hela juli & augusti, då jag bara gjorde .. ingenting.

– När mina fantastiska skådespelare Jonathan Andersson och Björn Elgerd prydde omslaget på QXs #300 utgåva i september, då blev jag stolt som en tupp.

Vad ser du fram emot 2021?
– Att stänga in mig lite i en manusbubbla och skriva på nya filmprojekt. Och att coronan släpper sitt vidriga grepp om världen. 

Hur firar du nyår?
– Jag brukar fira med ett gäng nära vänner här i Göteborg med lite god mat och dryck, men i år får vi se lite hur läget ser ut just då. Det kan lika gärna bli en superlugn hemmakväll med Netflix och pizza i numera klassisk 2020-corona-style.

Har du något nyårslöfte?
– Jag brukar sällan köra med nyårslöften. Däremot har jag som tradition, sen säkert 20 år tillbaka, att jag på nyårsdagen tar en promenad ut till Saltholmen och på vägen dit summerar året som gått och på vägen hem lägger upp nån slags plan/målbild på hur jag vill att kommande år skall se ut. En slags katharsis och pepp-promenad. 

En låt som summerar ditt 2020?
Fingers crossed med Agnes. Jag har nästan varje morgon sedan den släpptes inlett dagen med den i lurarna, får massa energi av den och blir på jädrans gött humör, och så har texten även mycket symboliserat sista halvan av året, med en massa saker jag hållit tummarna för som förhoppningsvis skall inträffa. 

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– Jag tyckte Björnstad var jäkligt bra, med en superfin liten gaystory som grep tag lite extra.

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– Ta ett djupt andetag, tvätta händerna en extra gång till och försök fokusera på dina positiva tankar. 

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– Jag har insett att jag är i mer behov av fysisk kontakt än jag trodde, och att jag får enorm energi av mänsklig närhet och av interaktionen med vänner och kollegor än vad jag nog tidigare förstått. I och med pandemin har ju i princip alla filmfestivaler ställts in, eller omformats till digital version, och istället för det jag mest såg fram emot under 2020 – att åka jorden runt på filmfestivalturné och få möta publikens direkta reaktioner på ens film och ha möjlighet att prata med publiken öga mot öga efteråt och diskutera storyn och karaktärerna, så har alla Q&A’s skett på en datorskärm via zoom, vilket gett mig som filmskapare absolut… nada. Jag saknar helt enkelt MÖTET med publiken, vilket är en stor anledning till varför jag skapar film har jag insett. 

Vad kommer vara ”inne” 2021?
–Att aldrig nämna året 2020.