Franke Misc har jobbat med träning sedan 2007 då han tog examen i Brisbane, Australien. Han jobbade då både med rugby- och fotbollslag som fystränare, och extraknäckte som PT på ett gym i stan. Men han trivdes inte i Australien. Så 2010, då han var 22, bestämde han sig för att flytta från Australien till Sverige och Stockholm. Han kallar det ett random beslut, som bara blev av en dag.
– Jag hade träffat ett par svenskar i Australien, men jag kände ingen här. Jag visste bara att det var kallt och så lyssnade jag på Roxette som liten. Det var allt. Jag ville bara göra nåt nytt. Och jag älskar Stockholm och trivs jättebra här.

Franke fortsatte att jobba som personlig tränare i Stockholm och varvade det med jobb på Mälarpaviljongen och Torget. Nu är det heltid som PT som gäller för Franke, som jobbar på Power Club i Stockholm.
– Allt blev också lättare när jag lärde mig svenska, det öppnade fler dörrar. Jag har en del engelsktalande klienter, men de flesta är svenskar.

Så, varför ska man anlita en PT?
– Det beror på vad man vill med sin träning. Vissa är osäkra på vad de ska göra på gymmet och behöver någon som visar dem. Andra har kört fast i sin träning och behöver en nytändning. Oavsett hur intensivt man tränar kan man känna att man vill utvecklas och hitta nytt fokus. Jag kan hjälpa dig att ta stegen framåt.

Men jag kan komma till dig om jag är helt ovan vid gymträning?
– Absolut. Jag jobbar mycket med ”utseende”, det vill säga byggande, viktnedgång och sportande. Alla måste ju börja någonstans.

Hur lång tid tar det innan jag ser resultat om jag går in för träningen?
– På fyra veckor börjar kroppen lära sig vad du gör, den får ”kontakt” med din träning. Åtta veckor tar det för andra människor att märka att du börjat träna, och tolv veckor innan du själv ser att det händer saker. Och då är det träning 4-5 gånger i veckan, på något sätt. Detta är så klart individuellt och dessa siffror är baserade på nåt slags genomsnitt.

Kosten är viktig sägs det, hur viktig?
– Jag skulle säga att 80 procent är kost och 20 procent träning. Det du tar in i kroppen påverkar allt, inte bara träningen. Det viktigaste är att äta mat med näring. Chips och snabbmat har ingen näring, det är bara tomma kalorier. Vanlig mat innehåller alla beståndsdelar du behöver och så blir du mätt. Du kan dessutom äta mer av kyckling, kött och grönsaker så du blir mätt och ändå tappa i vikt. Kolhydrater kan alla som tränar mycket äta, men tränar du inte mycket och vill gå ner i vikt så kanske du ska skära ner på kolhydratsintaget. Och tänk att bra kolhydrater är sådant som inte tillverkats, som potatis, ris, sötpotatis…Bröd och pasta är i stort sett bara socker.

Kan man träna och vara målmedveten och ändå dricka alkohol?
– Ja. Det är klart det inte är bra att dricka fredag-lördag varenda helg för det tar tid för kroppen att återhämta sig, och det är ju bara tomma kalorier i alkoholdrycker. Men med det sagt så skadar det inte att ha kul ibland. Men tänk på vad du dricker, öl är mycket kalorier och rom & cola är bara socker.

Vad kostar det att anlita dig?
– Det beror på vad du vill ha, men med tränings- och kostschema och tillgänglighet utanför själva passen så är det mellan 300-500 kr. Och vill du anlita mig för ett större antal pass så kan vi komma överens om ett pris för det.

Är det många bögar som tränar hos dig?
– Ja, ganska många. Sextio procent kanske. Jag har jobbat i krogbranschen länge och lärt känna många bögar som i sin tur tipsat sina kompisar. Jag är själv bög och då vidgas ju kontaktnätet inom den gruppen.

Tränar bögar annorlunda än straighta killar?
– Nja, jag tror att bögar generellt tränar mer för utseendet. De vill bygga, ha magrutor och en snygg röv. De vet ju vad de tycker om hos andra, och då vill man ha det själv.

Bästa vardagsmotionen?
– Ta en promenad. Sätt i hörlurarna, lyssna på bra musik och gå så länge du orkar. Gör det du tycker om, då hittar du glädjen. Tycker du om att cykla, cykla. Gillar du att simma, simma. Hitta din väg så håller du igång längre.

Varför ska man träna hos dig?
– Jag ger alltid bra resultat. Jag vill att du ska nå ditt mål hur lång tid det än tar. Jag ser också till att hjälpa dig att fortsätta med träningen även om vi lagt av med passen.

Slutligen, om man har svårt att ta sig i kragen, hur hittar man träningsglädje?
– Börja med att testa dig fram, spinning, gruppträning, pilates….När du sedan hittat orken och träningsglädjen kan du ta dig vidare med andra saker.

Kontakt

Instagram

Twitter