Passa också på att njuta av alla frukter och bär som vi har omkring oss under sommaren, vare sig det är i din trädgård eller på ICA som du har skördat. Själv minns jag barndomens stranddagar då mamma hade packat ner hemkokt vinbärssaft i termos med isbitar för att hålla den riktigt kall och så läskande som den bara kunde smaka en varm sommardag! Hemkokt saft kanske inte känns så 2010, eller är det just det som är på väg tillbaka?
Grillen måste väl komma högt upp listan över det vi använder mycket på sommaren, det är enkelt, det är ett trevligt sätt att umgås kring och framförallt väldigt gott. Mitt tips är att ni inte lägger locket på grillen när köttbiten är klar, utan fortsätter med desserten på den varma grillen. En grillad Gino kan nog ingen motstå. Lägg skivade jordgubbar, bananer och vinbär på ugnsfolie, riv över vit choklad, vik ihop till ett paket och lägg på grillen i cirka 10 minuter. Vänd inte på paketen, lägg upp på en tallrik och servera de förväntansfulla gästerna.
En annan exotisk frukt som passar utmärkt på grillen är ananas. Skär upp den i stavar eller bara rakt av så att det blir runda skivor. Pensla med olja (inte oliv) och lägg på grillen i knappt 10 min och vänd på bitarna. Mot slutet kan du pensla på flytande honung för lite extra sötma. Servera med din favoritglass, vaniljkesella eller lättvispad grädde, mums!
En upplevelse som jag själv blev bjuden på en tidig sommar-kväll är chokladfondue. ”Nej, vad kladdigt och omständigt” tänker säkert många men det var precis tvärtemot. De som hade festen ställde fram en skål med jordgubbar och sedan den lilla ”grytan” som värms upp av ett värmeljus. Några bitar choklad bröts ner och efter en liten stund satt vi alla och tittade på den ljuvliga chokladsåsen som bara väntade på att vi skulle doppa jordgubbarna i. Enkelt, försvinnande gott och ett mysigt sätt att äta dessert på. Vill du inte bara ha frukt så blir det väldigt gott att doppa marshmallows i chokladsåsen också…
Sommaren är ju som bekant kort och har du möjlighet så stoppa lite av sommaren i frysen. Tänk att ta upp en påse med krusbär eller rabarber i november och göra en paj av det, jag lovar att sommarminnena blir lika starka som min isade vinbärssaft!