Det har gått tre veckor sedan ägarna Niclaes Wallmark och Christian Wabnig tog över klassiska regnbågsfavoriten restaurang Torget i Gamla Stan. Torget har funnits sedan 2000 och har genom åren varit ett populärt vattenhål i Gamla Stan och regnbågsflaggan har synts utanför. Men i och med namnbytet, Hjärtat på torget, har regnbågsflaggan försvunnit från namnskylten.
Men lugn, Torget är fortfarande minst sagt HBTQ-vänligt, säger Niclaes Wallmark.

– Torget hade regnbågsskylten på sin namnskylt och i och med att vi bytte namn så togs den gamla skylten ner och därmed försvann regnbågsflaggan. Men den syns fortfarande på menyskylten utanför. Vi välkomnar fortfarande hela HBTQ-communityt och dess vänner.  Även om vi inte är en gaybar/gayrestaurang så vill vi poängtera att alla i regnbågsfamiljen är mer än välkomna och vi vill behålla den fina atmosfär som Torget haft för genom åren.

Duon driver sedan tidigare populära restaurangen Söders Hjärta och de kände direkt att lokalen vid Gamla Stans tunnelbanestation var rätt för deras nya satsning.
– Vi tyckte det var en underbar lokal, för den påminner om Söders hjärta. Och vi blev noggrant upplysta om vilken historia Torget har i HBTQ-sammanhang av både mäklare och gamla ägare. Vi har till exempel haft bra kontakt med Arto Winter som var med och grundade Torget.

Matprofilen för Hjärtat på torget blir svenska råvaror med asiatisk touch, och så satsar man stort på gin. Tillsammans med Hernö destilleri har killarna tagit fram en egen gin och ihop med Uppsla Tonic erbjuder man även en egen tonic.

Ni har haft öppet i drygt tre veckor. Har folk frågat vad som händer här?
– Ja, vi har fått in många nyfikna, både nya gäster och gamla stammisar. Och mottagandet har varit övervägande positivt. Jag förstår att det har varit lite känsligt eftersom Torget länge var en viktig samlingsplats för HBTQ-personer och det vill vi att det ska vara i fortsättningen också. Vi känner till Torgets fina historia. Vi planerar också att försöka behålla de viktiga ingredienserna som gjort Torget populärt genom åren som Reines musikquiz och schlagerkvällar.

Och nu vill ni att Torget-stammisar ska höra av sig till er?
– Ja, gärna. Vi planerar en stor invigningsfest och då ser vi gärna de som varit på Torget genom åren. Så maila oss på vår hemsida om ni vill komma.  Och vi välkomnar verkligen stammisarna att komma in till oss, vi lyssnar gärna på åsikter, både ris och ros. Vi vill ju att det ska bli så bra som möjligt på Hjärtat på torget.